Lučenec

V Hnúšti spustili petíciu. Nechcú, aby sa v priemyselnom parku spracovával odpad

Vizualizácia plánovaného CEBZ v Nových Zámkoch. Podobné by mohlo vzniknúť v Hnúšti. Foto: Slovenský plynárenský priemysel

HNÚŠŤA – Nesúhlas so zámerom vybudovať v Hnúšti centrum energetického a biologického zhodnocovania odpadu (CEBZ) sa rozhodla časť obyvateľov mesta a regiónu vyjadriť prostredníctvom petície. Spustená bola 12. júna 2024, v čase písania článku o deň neskôr obsahovala vyše 140 podpisov.

Ako sme písali v našom nedávnom článku, na Slovensku majú vzniknúť štyri takéto centrá. V regiónoch Gemer a Novohrad sa rozhoduje medzi Lučencom a Hnúšťou. V prípade Lučenca by mohlo centrum stáť pri skládke odpadu na Čurgove, teda asi 1,3 kilometra od intravilánu mesta. Ak by bolo v Hnúšti, situované by bolo v priemyselnej zóne. Rozhodnuté o výstavbe zatiaľ nie je ani v jednom meste, stále ide len o zámer.

Iniciátori petície sa obávajú, že prípadné zriadenie CEBZ v Hnúšti nepriaznivo ovplyvní život v meste i regióne.

Nižšie podpísaní občania dotknutého regiónu nesúhlasíme s výstavbou zariadenia na zhodnotenie odpadov v intraviláne mesta Hnúšťa. Vzhľadom na uvádzanú kapacitu 100 000 ton odpadu ročne to okrem zhoršenia životného prostredia samotným uskladnením a prevádzkou predstavuje aj znečistenie životného prostredia zvýšením frekvencie nákladnej dopravy,“ uvádzajú v petícii, ktorá je dostupná na stránke Peticie.com.

Upozorňujú, že to ročne môže pre Hnúšťu predstavovať záťaž v podobe 10 000 kamiónov ročne. Okrem toho sa obávajú zvýšenia prašnosti, hlučnosti a poškodenia ciest. Súčasne žiadajú poslancov, aby zrušili príslušný investičný zámer, ktorý schválili vo februári 2024.

Okrem Hnúšte či Lučenca by mali ďalšie tri CEBZ vzniknúť v Poprade, Martine a Nových Zámkoch. V prvom menovanom meste obyvatelia voči zámeru tiež spísali petíciu, ako informoval portál Poprad.dnes24.sk. Podobnú petíciu zorganizovali aj občania v Martine.

Najďalej sa posunul projekt CEBZ v Nových Zámkoch. Podľa webu mynovezamky.sme.sk už vo februári mal platné rozhodnutie EIA (posudzovanie vplyvov na životné prostredie) a spustenie optickej plánovali na prvý polrok 2024.

Podrobnejšie informácie k téme nájdete v našom spomínanom nedávnom článku:

Sobotnik.sk

Recent Posts

Parná zubačka vyrazí na jazdu medzi Tisovcom a Jesenským. Jazda je súčasťou 150. výročia trate

Po troch rokoch sa na koľajnice vracia parná zubačka. Vyrazí na trať Tisovec - Jesenské…

4 hodiny ago

Poltár postaví parkovisko s altánkom pri cykloceste prepájajúcej dva okresy

Bezplatné parkovisko s kapacitou 28 parkovacích miest postaví samospráva mesta Poltár pri nedávnom dokončenej cyklotrase…

2 dni ago

R. SOBOTA: Aký osud čaká internát? V hre je opäť prestavba na byty

Internát mesto získalo v roku 2013 od Banskobystrického samosprávneho kraja. Stalo sa tak výmenou za…

3 dni ago

OŽĎANY: Na R2 skončilo auto na streche, jeden človek je zranený. Zasahujú hasiči

Jedna osoba utrpela zranenia pri nehode, ktorá sa stala v piatok (13. 9. 2024) večer…

5 dní ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Sídlisko Západ II už nevznikne. Dôvodov je viacero, jeden je oficiálny

Sídlisko Západ II v Rimavskej Sobote, kde mali pred vyše tromi dekádami rokov vzniknúť nové…

6 dní ago

Lučenčania sa dočkali, po 9 rokoch sa otvára nová krytá plaváreň

Novovybudovaná krytá plaváreň bude verejnosti otvorená v rámci skúšobnej prevádzky v piatok 27. septembra 2024.…

1 týždeň ago