Gemer-Malohont

KRÁSNA: Osemdesiatnička Katarína Bystrianska si život v miestnom ZSS pochvaľuje

KRÁSNA – Jednou z klientok Zariadenia sociálnych služieb (ZSS) Krásna (v miestnej časti Veľkých Teriakoviec) je Katarína Bystrianska, pochádzajúca z neďalekej Rimavskej Soboty.

Napriek tomu, že už dosiahla vek 80 rokov, vitalita jej nechýba a okrem iného vystúpila s príhovorom pri oficiálnom predstavení komunitnej záhrady, ktorú pri zariadení otvárali na jeseň minulého roka.

Pri tej príležitosti sme ju poprosili o krátky rozhovor. Zaujímalo nás, ako sa v tomto domove cíti a ako sa jej tam žije.

Veľmi sa mi tu páči. Bez tohto zariadenia by som bola asi stratená, pretože som sama a nemám nikoho, kto by ma vedel opatriť. Rodinu – vnukov mám až v Bratislave. Tí, keď môžu, prídu, ale je to ďaleko. Chvalabohu, je tu o mňa dobre postarané a nič mi nechýba,“ povedala pre Sobotnik.sk

Pred odchodom na dôchodok pracovala 25 rokov na vtedajšom podnikovom riaditeľstve reštaurácií. Robila som však aj za pultom,“ dodala seniorka. Neoddýchla si ale ani na dôchodku. „Staršiu sestru som sedem rokov opatrovala, pretože bola ležiaca,“ zaspomínala si so smútkom v hlase vitálna osemdesiatnička.

Zariadenie sociálnych služieb Krásna funguje od augusta 2021 a má kapacitu 20 klientov. Situované je len niekoľko kilometrov od okresného mesta, odkiaľ pochádza i väčšina klientov. Izby klientov sú dvoj- a troj-lôžkové, avšak zariadenie ponúka i dve samostatné bývania, teda vlastne dve jednomiestne izby.

Jedným z najnovších prírastkov Zariadenia sociálnych služieb Krásna je už spomínaná komunitná záhrada, ktorá je vlastne oddychovým priestorom na stretávanie sa klientov s ich blízkymi. Je však voľne dostupná aj verejnosti. Nachádza sa v nej veľký altánok s ohniskom, priestor na posedenie a premietanie filmov, ako aj malé jazierko.

Myslím si, že budem hovoriť za všetkých, keď poviem, že cieľom tejto záhrady je zažiť ešte veľa pekných chvíľ s našimi príbuznými, deťmi, vnúčatami alebo pravnúčatami,“ povedala v už spomínaním príhovore pri otvorení záhrady Katarína Bystrianska.

Foto: Sobotnik.sk

Sobotnik.sk

Recent Posts

RADNOVCE: Na post starostu kandiduje 6 ľudí, 4 z nich sú nezamestnaní

K urnám prídu voliť starostu či poslanca aj obyvatelia niektorých obcí Gemera-Malohontu a Novohradu. Celý…

7 hodín ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Dokedy bude zúžená cesta pri priemyselnom parku?

Zúžená cesta by čoskoro mala byť minulosťou, ako potvrdila polícia aj ministerstvo hospodárstva. Stane sa…

10 hodín ago

Na hlavnej ceste medzi Tornaľou a R. Sobotou skončilo auto prevrátené na boku

Jedna osoba utrpela zranenia pri dopravnej nehode, ktorá sa stala vo štvrtok večer na hlavnej…

1 deň ago

Pozreli sme sa do veľkej slovenskej bane. Už čoskoro môžete aj vy

Novou turistickou atrakciou Gemera sa stanú vstupy do bane pri Jelšave. Pôjde o nevšedné dobrodružstvo…

4 dni ago

Hollókő je unikátna maďarská dedina so strechami z Poltára

Klenotom medzi maďarskými dedinami je obec Hollókő. Pre zachovanú ľudovú palócku architektúru je lákadlom pre…

5 dní ago

R2 KRIVÁŇ – MÝTNA: Problém so skládkou ani po roku nevyriešili. Môže to ovplyvniť termín dokončenia

Najzložitejšia slovenská dopravná stavba súčasnosti, rýchlostná cesta R2 Mýtna - Kriváň, napreduje každým dňom Celý článok…

6 dní ago