Novohrad

Lučenec má po deviatich rokoch krytú plaváreň. Vstupné bude vyššie ako v okolí

LUČENEC – Nová krytá plaváreň v Lučenci je zatiaľ v skúšobnej prevádzke a teda verejnosti neprístupná, je už však známy cenník vstupného. Lučeneckí mestskí poslanci sa ním zaoberali na svojom júnovom zasadnutí.

Vyberali z troch variantov cenníka, v ktorých bola základná cena za hodinový vstup pre dospelého navrhnutá vo výške 4, 6, alebo 7 eur. Napokon po dlhšej rozprave schválili kompromis, ktorým bude vstupné 5 eur na hodinu, resp. 9 eur na dve hodiny (namiesto pôvodných 10 eur). Zároveň znížili aj cenu permanentky na 10 vstupov z 50 na 40 eur.

Deti do šiestich rokov budú mať vstupné 3 eurá a do 15 rokov 4 eurá na hodinu. Dôchodcovia zaplatia 4 eurá na hodinu, alebo 7 eur za dvojhodinový vstup.

Najvyššie vstupné v okolí

Poslankyňa Renáta Endrödyová počas rozpravy podotkla, že mesto ešte mohlo počkať so schvaľovaním cenníka. Dodala, že si zmapovala takmer celé stredné Slovensko a lučenecká plaváreň by pri šiestich eurách mala najvyššie vstupné v porovnaní so všetkými okolitými mestami na strednom Slovensku.

V Banskej Bystrici je to 4,90 eura na hodinu a 30 minút, pritom je tam 50-metrový bazén. Vo Zvolene je to 3,50 eura na hodinu, v Brezne 4 eurá na hodinu a pol. V Rimavskej Sobote 4 eurá na hodinu, vo Veľkom Krtíši 2,5 eura na 75 minút s kartou mesta a 3,50 bez nej.V Liptovskom Mikuláši 5 eur pre občana a 8 eur pre návštevníka, porovnala poslankyňa.

Aj po znížení vstupného na 5 eur tak bude vstupné v Lučenci najvyššie spomedzi mestských plavární v okolí, teda Rimavskej Soboty, Veľkého Krtíša, Zvolena či Brezna (v Detve ani Poltári krytú plaváreň nemajú).

Na tento aspekt upozornil aj poslanec Jozef Oravec. „Máme blízko Rimavskú Sobotu, kde sme veľa rokov využívali plaváreň. Cenotvorbou by sme jej mali byť konkurencieschopní,“ uviedol.

Endrödyová tiež pripomenula, že v cenníku nie je ani jedna kategória občanov, ktorá by bola úplne bez vstupného. „Ani pre deti do troch rokov. Mnohé mestá majú do šesť rokov zadarmo, napríklad Banská Bystrica, alebo Brezno,“ konkretizovala poslankyňa.

Viceprimátor Pavol Baculík s Endrödyovou súhlasil, že o cenníku by sa mohli rozprávať aj hodiny a stále by niekomu nevyhovoval. „Spracovatelia tohto cenníka veľmi citlivo zvažovali všetky ceny vstupov, prihliadnuc na novú plaváreň, jej návštevnosť, okolité plavárne i kúpyschopnosť občanov,“ povedal viceprimátor.

Tvrdí, že občania, ktorí chodia plávať, si povedia, že radšej zaplatia takéto vstupné, ale nech sú služby na úrovni a môžu sa vyžiť v plávaní. Pripustil, že mesto môže ceny časom upraviť.

Krytá plaváreň zatiaľ bez verejnosti, nie je jasné, kedy ju otvoria

Krytú plaváreň v Lučenci dokončili koncom roka 2023 a stále je v skúšobnej prevádzke. To znamená, že sú spustené všetky stroje a technologické zariadenia, ktoré sa testujú, ale plaváreň nie je sprístupnená verejnosti.

Skúšobná prevádzka môže trvať až do konca aktuálneho roka. Pracujú tam traja zamestnanci, vedúci plavárne a dvaja strojníci, ktorí zabezpečujú prevádzku, čistenie filtračných zaradení či upratovanie. Po otvorení bude mať plaváreň kapacitu 150 osôb a vznikne tam asi 20 nových pracovných miest.

Poslankyňa Rút Olšiaková sa na zasadnutí opýtala, kedy bude plaváreň sprístupnená pre verejnosť. Primátorka Alexandra Pivková jej priamo neodpovedala, uviedla, že všetci chcú kúpať, ale musia ešte dbať na to, aby všetky revízie a servisy boli dokončené.

Nedovolíme si otvoriť plaváreň bez toho, aby sme nemali všetky technické veci splnené,“ zdôraznila Pivková s tým, že by to radi mali za sebou po lete.

Stará krytá plaváreň Lučenec v mestskej časti Vidiná

Podotkla tiež, že príprava plavárne je náročný proces. „Keď niekto hovorí, že to trvalo sedem rokov, tak áno, príprava takejto plavárne netrvá jeden ani dva roky,“ konštatovala.

Doplnila, že sa pokúšajú získať ešte ďalšie mimorozpočtové financie. Podľa primátorky môže ísť o viac ako dva milióny eur. „Uvidíme, či sa to podarí,“ povedala.

Poslankyňa Endrödyová primátorku opravila, že novú plaváreň mesto nepripravovalo sedem rokov, ale deväť (od roku 2015). „Sú mestá, ktoré to ani za deväť rokov nezvládli, majú zastavené stavby,“ odpovedala jej Pivková.

Nová krytá plaváreň v Lučenci stála zhruba 5,7 milióna eur a mesto ju budovalo od roku 2022. Jej výstavbu však zamýšľalo už od roku 2015, keď pre zlý technický stav zatvorilo starú plaváreň v mestskej časti Vidiná. Tú sa následne samospráva pokúšala neúspešne predať.

DOPLNENÉ 12. 9. 2024: Plaváreň mesto napokon pre verejnosť otvorí koncom septembra. Bližšie informácie sa dozviete v našom novom článku:

Sobotnik.sk

Recent Posts

Poltár postaví parkovisko s altánkom pri cykloceste prepájajúcej dva okresy

Bezplatné parkovisko s kapacitou 28 parkovacích miest postaví samospráva mesta Poltár pri nedávnom dokončenej cyklotrase…

2 dni ago

R. SOBOTA: Aký osud čaká internát? V hre je opäť prestavba na byty

Internát mesto získalo v roku 2013 od Banskobystrického samosprávneho kraja. Stalo sa tak výmenou za…

2 dni ago

OŽĎANY: Na R2 skončilo auto na streche, jeden človek je zranený. Zasahujú hasiči

Jedna osoba utrpela zranenia pri nehode, ktorá sa stala v piatok (13. 9. 2024) večer…

4 dni ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Sídlisko Západ II už nevznikne. Dôvodov je viacero, jeden je oficiálny

Sídlisko Západ II v Rimavskej Sobote, kde mali pred vyše tromi dekádami rokov vzniknúť nové…

5 dní ago

Lučenčania sa dočkali, po 9 rokoch sa otvára nová krytá plaváreň

Novovybudovaná krytá plaváreň bude verejnosti otvorená v rámci skúšobnej prevádzky v piatok 27. septembra 2024.…

6 dní ago

R. SOBOTA: SOŠTaAP zrekonštruovali za 6 miliónov eur

Viac ako šesť miliónov eur investoval BBSK do rekonštrukcie SOŠTaAP Rimavská Sobota. Cieľom bolo zlepšiť…

1 týždeň ago