Gemer-Malohont

Obľúbená gemerská pochúťka ide na dračku. Muránske buchty sa predávajú v desaťtisícoch

MURÁŇ – Už sedem rokov sa v Muráni opäť predávajú a vyrábajú tradičné muránske buchty. Hoci sa obnovenie tejto tradície nerodilo ľahko, s odstupom času vidieť, že šlo o dobré rozhodnutie.

Myslím si, že to bol správny krok a nemáme čo ľutovať. Buchty idú dobre na odbyt. Napríklad počas sviatku 1. mája 2024 sa predalo až 1800 buchiet,“ priblížil pre Sobotnik.sk starosta Muráňa Roman Goldschmidt.

V prevádzke, kde sa buchty pečú a predávajú, pracuje podľa sezóny zvyčajne šesť až osem zamestnancov. V lete samospráva prijíma aj brigádnikov, aby odľahčila stálych zamestnancov. „Je to predsa len náročné robiť v takomto teple, keď sú horúčavy,“ zdôvodnil starosta.

Počas letného obdobia, keď je o buchty najväčší záujem, sa ich predá mesačne okolo 35 000 až 38 000, ako Goldschmidt konkretizoval pre portál Mynovohrad.sme.sk. Veľa buchiet sa predá aj v čase konania tradičného muránskeho ródea. Vlani to bolo denne 2500 až 2800 buchiet.

Pečenie muránskych buchiet má takmer 60-ročnú tradíciu, keďže podľa pamätníkov sa ich výroba začala koncom 60. rokov 20. storočia. V roku 2015 súkromná prevádzka v obci skončila s ich prípravou. Nasledujúce dva roky preto zostal Muráň cez tejto svojej špeciality. Samospráva síce začala ihneď pracovať na zámere obnovy prípravy buchiet, ale nebol to jednoduchý proces.

Podľa starostu mali na tento účel najprv prisľúbených 23 000 eur z akčného plánu rozvoja okresu Revúca, avšak napokon nedostali ani cent. Samospráva sa však nenechala odradiť a na obnovu pečenia buchiet si vzala úver 80 000 eur.

Za tieto peniaze odkúpila budovu v centre dediny, kde sa buchty pečú a predávajú od roku 2017 dodnes prostredníctvom spoločnosti s ručením obmedzeným, ktorej stopercentným vlastníkom je obec Muráň. O správnosti tohto rozhodnutia svedčí neutíchajúci záujem o túto sladkú pochúťku.

Samospráva v tomto roku opäť sprevádzkovala aj kaviareň vo dvore pri prevádzke. Otvorila ju už v roku 2018, ale počas koronakrízy bola zatvorená. „Vymaľovali sme ju a urobili nový prístrešok, aby si ľudia mohli sadnúť aj vonku, dať si buchtu a kávu, napríklad keď sa vrátia z cesty vláčikom a budú mať čas,“ doplnil starosta, podľa ktorého sa aj tu počas sezóny vytvárajú dve až tri pracovné miesta.

Muránske buchty sa vyznačujú typickým „nadýchaným“ cestom s bohatou plnkou. Tá môže mať viacero príchutí, napríklad lekvárová, višňová, čučoriedková, ale aj maková, nugátová, orechová či tvarohová, jahodová a makovo-višňová.

Foto: Sobotnik.sk

Sobotnik.sk

Recent Posts

RADNOVCE: Na post starostu kandiduje 6 ľudí, 4 z nich sú nezamestnaní

K urnám prídu voliť starostu či poslanca aj obyvatelia niektorých obcí Gemera-Malohontu a Novohradu. Celý…

15 hodín ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Dokedy bude zúžená cesta pri priemyselnom parku?

Zúžená cesta by čoskoro mala byť minulosťou, ako potvrdila polícia aj ministerstvo hospodárstva. Stane sa…

17 hodín ago

Na hlavnej ceste medzi Tornaľou a R. Sobotou skončilo auto prevrátené na boku

Jedna osoba utrpela zranenia pri dopravnej nehode, ktorá sa stala vo štvrtok večer na hlavnej…

2 dni ago

Pozreli sme sa do veľkej slovenskej bane. Už čoskoro môžete aj vy

Novou turistickou atrakciou Gemera sa stanú vstupy do bane pri Jelšave. Pôjde o nevšedné dobrodružstvo…

5 dní ago

Hollókő je unikátna maďarská dedina so strechami z Poltára

Klenotom medzi maďarskými dedinami je obec Hollókő. Pre zachovanú ľudovú palócku architektúru je lákadlom pre…

6 dní ago

R2 KRIVÁŇ – MÝTNA: Problém so skládkou ani po roku nevyriešili. Môže to ovplyvniť termín dokončenia

Najzložitejšia slovenská dopravná stavba súčasnosti, rýchlostná cesta R2 Mýtna - Kriváň, napreduje každým dňom Celý článok…

7 dní ago