Gemer-Malohont

Náučný chodník na Maginhrad poznačil zub času, ale náprava sa už chystá

MAGINHRAD – Ľudia, ktorí zvyknú aspoň raz za čas vyjsť náučným chodníkom Po stopách Maginhradu na rovnomenný vrch nad Nižným Skálnikom, si mohli všimnúť, že vybavenie tejto turistickej trasy už ani zďaleka nie je v takom stave, ako to bolo pri jeho otvorení.

Viaceré sochy z mäkkého lipového a topoľového dreva na trase chodníka, ktoré pred počasím nič nechránilo, začali odhnívať a degradovať. Odhnil aj smerovník na ceste na Maginhrad od Malých Teriakoviec. Úplne sa rozpadol voz, ktorý pri ňom stál a rovnako i socha vodníka pri nádrži pri Vyšnom Skálniku a dve veľké ryby, slúžiace ako lavičky,

Smerovník pod Maginhradom v roku 2019 a 2024

Práve začiatkom prázdnin (1. – 7. júla 2024) sa však pri rybníku pri Vyšnom Skálniku koná Rezbárske sympózium, ktoré organizuje Mikroregión Rimava a Rimavica (MRR). „Prišli nám štyria rezbári. Majú dotvoriť chýbajúce a poškodené sochy, ktoré boli odstránené z náučného chodníka,“ uviedla pre Sobotnik.sk manažérka MRR Henrieta Struhárová.

Celkovo by počas sedemdňového sympózia malo vzniknúť minimálne šesť sôch, možno dokonca až osem (záleží to aj od počasia, keďže sochy vznikajú pod holým nebom). Následne budú umiestnené na náučnom chodníku. „Vernisáž bude v nedeľu 7. júna počas podujatia Cesta rozprávkovým lesom. Rezbári nám vtedy ukážu, čo počas týždňa vytvorili,“ ozrejmila manažérka.

Rybia lavička v roku 2016 a 2023

Pôjde však výslovne o sochy na náučný chodník. Spomínané ryby a vodník pri vyšnoskálnickej nádrži boli podľa Struhárovej len akýmsi bonusom, ktorý pri minulom sympóziu dostali od rezbárov ako dar zo zvyšného dreva a nateraz sa neráta s výmenou.

Témou nových sôch bude takisto povesť o Maginhrade, rovnako ako aj u pôvodných. Umelecké stvárnenie je však na samotných rezbároch,“ uzavrela Struhárová.

Tento voz už pod vrchom Maginhrad nestojí, rozpadol sa

Na prácu rezbárov sme sa počas týždňa boli opakovane pozrieť. Ako nám prezradili, prišli z Oravy, Ružomberka či Fiľakova. Zúčastnili sa aj na dvoch predchádzajúcich rezbárskych sympóziách, ktoré sa tu konali.

Vyrezávame napríklad sochy bedárov či rytierov do vstupnej brány na náučný chodník. Boli totiž z topoľa a zhnili,“ vysvetlil pre Sobotnik.sk Pavol Hajduk, jeden z rezbárov. Nové sochy robia rezbári z dubového dreva, ktoré je voči vplyvom počasia oveľa odolnejšie. „Pre nás to pri práci nie je príliš veľký rozdiel, aj keď je, samozrejme, tvrdšie. Ale trvácnosť je oveľa dlhšia,“ dodal Hajduk.

Socha vodníka pri rybníku vo V. Skálniku sa tiež rozpadla, aj drevo lavičky hnije a rozpadáva sa

Rezbári na Skálniku pracujú hlavne s motorovými pílami so špeciálnymi carvingovými lištami na vyrezávanie dreva. „Trochu si pomáhame brúskami a niečo málo robíme aj dlátami,“ doplnil Hajduk.

Výsledok ich týždenného snaženia môže verejnosť oficiálne spoznať už túto nedeľu od 9:00 počas podujatia Cesta rozprávkovým lesom, ktoré sa koná pri rybníku vo Vyšnom Skálniku.

V galérii si môžete pozrieť, ako diela rezbárov pod Maginhradom vznikajú:

Sobotnik.sk

Recent Posts

RADNOVCE: Na post starostu kandiduje 6 ľudí, 4 z nich sú nezamestnaní

K urnám prídu voliť starostu či poslanca aj obyvatelia niektorých obcí Gemera-Malohontu a Novohradu. Celý…

7 hodín ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Dokedy bude zúžená cesta pri priemyselnom parku?

Zúžená cesta by čoskoro mala byť minulosťou, ako potvrdila polícia aj ministerstvo hospodárstva. Stane sa…

9 hodín ago

Na hlavnej ceste medzi Tornaľou a R. Sobotou skončilo auto prevrátené na boku

Jedna osoba utrpela zranenia pri dopravnej nehode, ktorá sa stala vo štvrtok večer na hlavnej…

1 deň ago

Pozreli sme sa do veľkej slovenskej bane. Už čoskoro môžete aj vy

Novou turistickou atrakciou Gemera sa stanú vstupy do bane pri Jelšave. Pôjde o nevšedné dobrodružstvo…

4 dni ago

Hollókő je unikátna maďarská dedina so strechami z Poltára

Klenotom medzi maďarskými dedinami je obec Hollókő. Pre zachovanú ľudovú palócku architektúru je lákadlom pre…

5 dní ago

R2 KRIVÁŇ – MÝTNA: Problém so skládkou ani po roku nevyriešili. Môže to ovplyvniť termín dokončenia

Najzložitejšia slovenská dopravná stavba súčasnosti, rýchlostná cesta R2 Mýtna - Kriváň, napreduje každým dňom Celý článok…

6 dní ago