Nezaradené

RIMAVSKÁ BAŇA: Pri kostole môžete zažiť Fantastický stredovek

RIMAVSKÁ BAŇA – Nevšedný zážitok čaká na priaznivcov histórie v stredu 17. júla 2024 v areáli gotického kostola v Rimavskej Bani. Je ním premietanie dokumentárneho filmu Fantastický stredovek. Informovala o tom Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus.

Film bude premietaný na exteriérové premietacie plátno v blízkosti kostola, teda pod holým nebom. Ako pre Sobotnik.sk potvrdila výkonná riaditeľka KOCR Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová, podujatie je určené pre širokú verejnosť. Začiatok premietania je o 21:00.

Pred podujatím budú KOCR a Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Gemer prezentovať zámer rekonštrukcie bývalej evanjelickej fary v Rimavskej Bani, v ktorej by malo vzniknúť návštevnícke centrum pre turistov. V roku 2022 zrekonštruovala samospráva pri fare parkovisko, kde vzniklo 17 parkovacích miest.

Spomínaná fara dostala ešte v roku 2018 novú strechu. Stála asi 11 000 eur, pričom financovanie bolo z viacerých zdrojov, okrem iného zo zbierky medzi veriacimi a milodarov, ale prispela aj evanjelická cirkev z Nemecka. Už vtedy sa hovorilo o zámere prestavby budovy na turistické informačné centrum. Viac informácií nájdete aj v našom článku z roku 2021:

Takáto služba pre turistov je v regióne potrebná okrem iného z dôvodu zvyšujúceho sa záujmu návštevníkov o tento kút Gemera-Malohontu. Okrem gotického kostola, ktorý je priamo v obci, sa nachádzajú ešte tri ďalšie v okolitých dedinách Rimavské Brezovo, Kraskovo a Kyjatice. V poslednej menovanej obci je i pamätník kyjatickej kultúry, ktorej pozostatky objavili archeológovia prvýkrát práve v tejto lokalite.

Relatívne čerstvou novinkou (z roku 2022) je Náučný chodník SNP – Bojisko Rimavská Baňa, ktorý meria asi 4,5 kilometra a vedie katastrami R. Bane a susedných Rimavských Zalužian. Návštevníkom približuje boje, ktoré sa tam odohrali koncom roka 1944 medzi povstalcami a nemeckými jednotkami, ktoré postupovali z juhu od Rimavskej Soboty.

Turistickou zaujímavosťou je okrem kostola i rozhľadňa na kopci Vŕšok a za zhliadnutie stojí i historická budova obecnej radnice.

Foto: Sobotnik.sk

Sobotnik.sk

Recent Posts

Parná zubačka vyrazí na jazdu medzi Tisovcom a Jesenským. Jazda je súčasťou 150. výročia trate

Po troch rokoch sa na koľajnice vracia parná zubačka. Vyrazí na trať Tisovec - Jesenské…

4 hodiny ago

Poltár postaví parkovisko s altánkom pri cykloceste prepájajúcej dva okresy

Bezplatné parkovisko s kapacitou 28 parkovacích miest postaví samospráva mesta Poltár pri nedávnom dokončenej cyklotrase…

2 dni ago

R. SOBOTA: Aký osud čaká internát? V hre je opäť prestavba na byty

Internát mesto získalo v roku 2013 od Banskobystrického samosprávneho kraja. Stalo sa tak výmenou za…

3 dni ago

OŽĎANY: Na R2 skončilo auto na streche, jeden človek je zranený. Zasahujú hasiči

Jedna osoba utrpela zranenia pri nehode, ktorá sa stala v piatok (13. 9. 2024) večer…

5 dní ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Sídlisko Západ II už nevznikne. Dôvodov je viacero, jeden je oficiálny

Sídlisko Západ II v Rimavskej Sobote, kde mali pred vyše tromi dekádami rokov vzniknúť nové…

6 dní ago

Lučenčania sa dočkali, po 9 rokoch sa otvára nová krytá plaváreň

Novovybudovaná krytá plaváreň bude verejnosti otvorená v rámci skúšobnej prevádzky v piatok 27. septembra 2024.…

1 týždeň ago