RIMAVSKÁ SOBOTA: Múzeum vystavuje kyjatické hračky Ladislava Hedvigiho

Kyjatické hračky - drevený koník s vozom. Foto: GMM R. Sobota

RIMAVSKÁ SOBOTA – Kyjatické hračky Ladislava Hedvigiho sú predmetom mesiaca, ktorý počas septembra 2024 vystavuje Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote. Ide o 21 kusov drevených hračiek, ktoré múzeum získalo vďaka podpore Fondu na podporu umenia.

„Výrobou drevených, tzv. kyjatických hračiek sa preslávila obec Kyjatice v okrese Rimavská Sobota v 20. – 30. rokoch 20. storočia. V roku 1977 pôsobili v Kyjaticiach už len poslední výrobcovia Ján Petráš a Ján Beňo,“ priblížila etnologička GMM Ľudmila Pulišová.

Dodala, že na ich tvorbu nadviazal v 80. rokoch 20. storočia Ján Ulický žijúci v neďalekých Rimavských Zalužanoch. „Približne v rovnakom čase sa výrobe kyjatických hračiek začal venovať Anton Oboňa z Lazian pri Prievidzi, ktorý svojou tvorbou ovplyvnil majstra ľudovej umeleckej výroby Rudolfa Stehlíka (1940 – 2010) z Veľkých Teriakoviec,“ ozrejmila Pulišová.

Kyjatické hračky - drevený šuhaj. Foto: GMM R. Sobota
Kyjatické hračky – drevený šuhaj. Foto: GMM R. Sobota

V súčasnosti v regióne Gemer-Malohont pôsobí jediný výrobca – Ladislav Hedvigi z Rimavských Zalužian. Ten sa výrobe kyjatických hračiek začal venovať v roku 2012.

„Pri výrobe v značnej miere kladie dôraz na zachovanie starých technologických postupov, ktoré sa snažil získať pomocou literatúry, terénnym výskumom v samotných Kyjaticiach, od majstrov ľudovej umeleckej výroby Antona Oboňu a Rudolfa Stehlíka, no i štúdiom v zbierkových fondoch múzeí,“ podotkol etnologička.

Hedvigi využíva pri výrobe hračiek výlučne doskový material z bukového dreva, na ktorý si pomocou šablón načrtne kontúry hračky. Tie následne vypíli, povrch nahladko opracuje a potrie vodným moridlom, najčastie hnedej, modrej a červenej farby. Ornament do zafarbenej plochy zhotovuje špeciálnym kružidlom ukončeným rydlom.

„V roku 2019 získal výrobca certifikát Regionálny produkt Gemer-Malohont a v tom istom roku na základe jeho žiadosti Úrad priemyselného vlastníctva SR zapísal kyjatické hračky do zoznamu chránených označení pôvodu výrobku,“ povedala Pulišová.

Ladislav Hedvigi prezentuje technológiu výroby kyjatických hračiek na regionálnych celoslovenských podujatiach, v roku 2020 reprezentoval s kyjatickými hračkami Slovenskú republiku a región Gemer-Malohont na podujatí Expo 2020 v Dubaji, v roku 2021 mu bol udelený titul majster ľudovej umeleckej výroby.

Pridaj komentár