Lanovka na Geravy láme rekordy návštevnosti. Za rok odviezla 25 000 ľudí

DEDINKY – Len necelé tri mesiace vlaňajšieho roka stačili, aby zrekonštruovaná lanovka na Geravy prekonala rekord návštevnosti. Podľa oficiálnych údajov Košického samosprávneho kraja (KSK) a obce Dedinky (okres Rožňava) sa ňou od augusta do októbra 2023 previezlo vyše 13 000 ľudí.

Lanovka počas prvého roka predčila všetky stanovené ciele. V roku 2023, keď fungovala len od augusta (7. 8., pozn. red.) do októbra, ju navštívilo viac ako 13 000 návštevníkov. Tento rok 2024 už samotný júl prekonal tieto čísla, takže celkovo, od augusta 2023 do augusta 2024, sme tu doteraz mali 25 000 ľudí,“ uviedla Lenka Vargová Jurková, výkonná riaditeľka organizácie Košice Región Turizmus.

Rovnaké číslo návštevnosti očakávajú prevádzkovatelia aj počas aktuálneho roka 2024, pričom už teraz od začiatku sezóny registrujú viac ako 15 000 návštevníkov. „Je to silná turistická atrakcia, ktorá si našla svojich návštevníkov,“ doplnila Vargová Jurková.

Lanovka na Geravy - pohľad na Palcmanskú Mašu
Lanovka na Geravy – pohľad na Palcmanskú Mašu

Pre porovnanie, podľa údajov KSK lanovka počas 40 rokov predchádzajúceho fungovania ročne prepravila okolo 15 000 turistov. „Rozdiel je teda 10 000 návštevníkov v pluse,“ porovnala riaditeľka Košice Región Turizmus.

Lanovke sa nedávno skončila ročná skúšobná prevádzková doba a je už v riadnej prevádzke. „Ubehol nám jeden rok bezproblémového fungovania a podarilo sa nám získať povolenie na trvalú prevádzku,“ podčiarkla Vargová Jurková.

Podľa starostu Dediniek Milana Červenku je lanovka veľkým prínosom pre turistický ruch obce. „Badáme to na počtoch turistov, ktoré sú pre nás veľmi potešujúce. Povedal by som, že sa to začína vracať do starých koľají, aspoň čo sa týka lanovky,“ poznamenal starosta.

Prevádzkovateľom lanovky je spoločnosť Dedinky s. r. o., ktorej stopercentným vlastníkom je obec Dedinky. Podľa Červenku sa vďaka premávke lanovky podarilo vytvoriť 12 nových pracovných miest, napríklad operátorov lanovky, staničných technikov, či pracovníkov v bufete a pri predaji lístkov. Pre dedinu ako sme my s počtom obyvateľom okolo 225 je to značný prínos,“ dodal Červenka.

Lanovka na Geravy - horná stanica
Lanovka na Geravy – horná stanica

Ako povedal predseda KSK Rastislav Trnka, verí, že lanovka bude návštevníkom slúžiť dlhodobo. „Už za prvý rok prevádzky si našla svojich fanúšikov a viacerí ľudia sa sem vracajú. Túto južnú bránu do Slovenského raja sa budeme snažiť využiť na maximum, tak, aby čo najviac návštevníkov malo pozitívny zážitok,“ uviedol.

Lanovka je od mája do konca októbra v prevádzke v časoch od 9:00 do 17:00 (s poslednou jazdou o 16:20). Počas minulej zimy nepremávala, ale teraz od novembra do apríla bude v obmedzenej zimnej prevádzke.

Lanovka na Geravy je v súčasnosti jediná funkčná jednosedačková lanovka na Slovensku. Postavená bola v roku 1970 a jej dĺžka je 1980 metrov. Na trase lanovky je 32 stĺpov, prekonáva prevýšenie 221 metrov. Jedna jazda trvá asi 20 minút a ponúka pekné výhľady na okolité kopce či priehradu Palcmanská Maša.

Lanovka má 133 sedačiek a oficiálna hodinová kapacita je okolo 300 osôb. Cena spätného lístka je 15 eur pre dospelých, 10 eur pre seniorov od 63 rokov a 10 eur pre deti do 15 rokov (s výškou nad 125 cm).

Lanovka na Geravy fungovala viac ako 40 rokov, do roku 2011. Vtedy bola premávka pre zlý technický stav zastavená. Odstávka trvala až 12 rokov, po rekonštrukcii sa ju podarilo opätovne sprevádzkovať v roku 2023.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár