BETLIAR: Počas večerných prehliadok videli návštevníci najcennejší predmet múzea

Matúš Molnár so zlatým kalichom, zbierkový predmet
Zlatý kalich, najcennejší predmet Múzea Betliar

BETLIAR – Zlatý klinec tohtoročných večerných prehliadok kaštieľa Betliar bol skutočne zlatý. Šlo o drahocenný kalich, ktorý je taký vzácny, že väčšinu času je uložený v trezore a spomínané nočné prehliadky boli jednou z mála príležitostí vidieť ho.

Počas týchto špeciálnych prehliadok, ktoré Slovenské národné múzeum (SNM) – Múzeum Betliar organizuje už niekoľko rokov, majú návštevníci možnosť zažiť vždy čosi navyše v porovnaní s bežnými prehliadkami. Napríklad prejsť sa trasami určenými v minulosti pre služobníctvo či nahliadnuť do bežne nesprístupnených miestností kaštieľa.

Kalich zo šperkov

Tohto roku bolo nosnou témou 120. výročie vzniku takzvaného Františkinho múzea na hrade Krásna Hôrka. Šlo o Františku Hablawetzovú, manželku grófa Dionýza Andrássyho, ktorý po jej smrti vytvoril v štyroch miestnostiach hradu múzeum venované jej pamiatke. Obaja sú pochovaní v známom mauzóleu v Krásnohorskom Podhradí.

Návštevníci si tak mohli pozrieť rôzne predmety z jej pozostalosti, okrem iného šaty, topánky a rôzne doplnky, či už v známom reprezentačnom Červenom salóne kaštieľa, ale aj na aktuálnej výstave, ktorá je na prízemí. Vyvrcholením však bol práve spomínaný zlatý kalich.

Zlatý kalich, najcennejší zbierkový predmet Múzea Betliar
Zlatý kalich, najcennejší zbierkový predmet Múzea Betliar

Dionýz Andrássy ho nechal vyhotoviť zo šperkov svojej manželky Františky. Povedal, že jej šperky nebude nosiť žiadna iná žena,“ vysvetlil počas prehliadky Matúš Molnár, vedúci oddelenia výskumu a starostlivosti o zbierkový fond SNM – Múzea Betliar.

Ako dodal, kalich je vyrobený z 24-karátového zlata a je vykladaný 265 drahými kameňmi, polodrahokamami a perlami. „Prvýkrát bol použitý pri Františkinom pohrebe a aj niekoľko rokov neskôr. Dionýz Andrássy totiž chcel, aby sa každoročne v deň výročia jej úmrtia, teda 26. októbra, konala zádušná omša,“ objasnil vedúci s tým, že kalich bol používaný práve pri tejto príležitosti.

Keďže ide o skutočne drahý zbierkový predmet, je uložený v trezore v depozitároch múzea. Veľmi drahý je totiž už len samotný materiál, z ktorého je vyhotovený, nehovoriac ešte o jeho historickej a umeleckej hodnote.

Večerné prehliadky sú úspešné

Tohto roku sa mohli návštevníci zúčastniť na večerných prehliadkach andrássyovského kaštieľa počas dvoch dní – jeden bol v júli a druhý práve teraz, 3. augusta 2024. O záujme o tento formát svedčí fakt, že prehliadky, začínajúce v časoch od 19:00 do 23:00, boli vypredané už niekoľko dní vopred.

Tieto večerné prehliadky sú naozaj obľúbené. Každoročne si na ne pripravujeme inú tematiku,“ priblížil Molnár. Tohto roku to bolo práve Františkino múzeum, ktoré je podľa jeho slov skutočne skvostné a jedinečné múzeum, nielen na území dnešného Slovenska, ale i v rámci niekdajšieho Rakúska-Uhorska.

Výstava venovaná Františke Andrássyovej
Výstava venovaná Františke Andrássyovej

Typovo je to pietne múzeum. Takéto múzeum vzniklo na Budínskom hrade a bolo venované Alžbete Bavorskej, teda Sissi. Do dnešných čias sa však nezachovalo, bolo zničené počas druhej svetovej vojny. Toto Františkino múzeum teda zostalo jediným pietnym múzeom v regióne strednej Európy,“ zdôraznil vedúci.

V súvislosti s rekonštrukciou Krásnej Hôrky bude Františkino múzeum obnovené aj na základe vzácne dochovaného súpisu Jozefa Mihálika, muzeológa, ktorý kreoval celé Františkino múzeum, pričom túto úlohu mu zveril priamo Dionýz Andrássy.

Kaštieľ Betliar v noci
Kaštieľ Betliar v noci

„Ide o autentický súpis predmetov, ktoré v múzeu boli exponované v roku 1903 a 1904. Chceme návštevníkom hradu v budúcnosti ponúknuť čo najautentickejšiu podobu zachytávajúcu poslednú historicky hodnotnú podobu tohto múzea na hrade,“ zakončil Molnár.

Viac o aktuálnej výstave venovanej Františke Andrássyovej sa dočítate v našom článku:

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár