NOVOHRAD: Línia Balassa – Madách láka na cyklistiku či splav rieky Ipeľ

Splav rieky Ipeľ

NOVOHRAD – Novohradské obce Bušince, Dolná Strehová, Trenč a Veľké Zlievce ťahajú za jeden povraz. Na základe memoranda o spolupráci v regióne rozvíjajú líniu Balassa-Madách, ktorá má ambíciou byť atraktívnym turistickým produktom regiónu. Lákadlami sú cyklistika či splav rieky Ipeľ.

Územie, ktoré spadá do rozvojovej línie Balassa – Madách, je kultúrne a historicky veľmi bohaté, má vysoký prírodný potenciál a svojím umiestnením na hranici dvoch okresov a dvoch štátov má šancu stať sa nosným územím rozvoja cestovného ruchu v celom regióne Novohrad.

Vytvorenie produktovej línie Balassa – Madách môže mať pozitívny ekonomický dopad na región, keďže sa môžu začať rozvíjať ostatné služby cestovného ruchu v regióne, ako sú napríklad reštauračné služby, ubytovacie služby a služby informačno-vzdelávacie. Teším sa, že cez schému pomoci Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) môžeme podporovať takéto projekty,“ uviedol Attila Agócs, predseda komisie cestovného ruchu a regionálneho rozvoja krajského zastupiteľstva BBSK.

V rámci projektu Balassa – Madách vznikla cyklopožičovňa v areáli termálneho kúpaliska v Dolnej Strehovej. Druhou aktivitou obcí v tomto projekte je úprava vyznačenej cyklotrasy (spevnenie povrchu poľných a lesných úsekov cyklotrasy) medzi dedinou Dolná Strehová a obcou Trenč – časť Rároš, ktorá prechádza cez dedinku Ľuboriečka a miestnu časť Osušie, ktoré slúži aj ako pútnické miesto.

Ďalej cyklotrasa prechádza popri rodinnej farme Lavella, ktorá je držiteľkou značky Regionálny produkt Novohrad. V areáli farmy sa nachádza aj predajňa syrov a syrových výrobkov. V rámci tretej aktivity vznikol v dedine Trenč, časti Rároš stály dok pre zabezpečenie naloďovania na splav rieky Ipeľ. Splav Ipľa na tomto úseku zabezpečuje obec Bušince, splav je možné rezervovať si napríklad prostredníctvom rezervačného systému Banskobystrického kraja na webe www.zahoramizadolami.sk.

Celý súbor aktivít v projekte smeruje k zlepšovaniu infraštruktúry a služieb návštevníkov, ktorí budú objavovať krásy regiónu buď na bicykli alebo z kanoe či člna. Aby si návštevníci mohli užiť obidva spôsoby, obec Trenč kúpila cyklovozík.

Návštevník vďaka novému vozíku bude môcť odovzdať bicykel pri Madáchovom moste, následne splaviť Ipeľ smerom k obci Bušince, kde mu jeho bicykel prevezieme na cyklovozíku a on si ho tam vyzdvihne po dokončení splavu,“ upresnil starosta dediny Trenč Andrej Barcík.

Ďalšou aktivitou bolo vytvorenie zázemia pre oddych návštevníkov formou zriadenia turistickej útulne úpravou a zrekonštruovaním priestorov v bývalej kasárni v cieľovom prístave splavu v obci Bušince. V rámci spoločných aktivít sa tiež vybuduje nová, prepojovacia lesná cyklotrasa z obce Veľké Zlievce – cez miestnu časť Mlynská Dolina do Dolnej Strehovej.

Realizáciou týchto aktivít sa vytvorí turistická ponuka, ktorá môže byť pre návštevníkov veľmi atraktívna, keďže spája športovo – rekreačný cestovný ruch s kultúrno – poznávacím,“ povedal Tomáš Krahulec z oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie.

Splav rieky Ipeľ patrí k neopakovateľným zážitkom trávenia voľného času v regióne Novohrad v Banskobystrickom kraji. Táto atrakcia sa v posledných rokoch teší neustále zvyšujúcemu záujmu zo strany verejnosti. Svoju rolu pritom zohráva najmä dostupnosť a krásna príroda. Podľa Krahulca sú reakcie na splav pozitívne a ľudia si chcú splav zopakovať.

Priznávajú, že taký zážitok na Ipli nečakali. Dokonca aj domáci, ktorí tvrdia že Ipeľ poznajú, sú prekvapení, čo všetko sa dá vidieť a aké krásne scenérie splav ponúka,“ zdôraznil Krahulec.

Dediny Novohradu Trenč, Veľká nad Ipľom, Jelšovec, Panické Dravce, Mikušovce, Rapovce, Kalonda, Mučín, Lipovany, Trebeľovce, Holiša, Boľkovce, Pinciná, Vidiná, Bušince sa opäť zapojili do veľkého čistenia rieky Ipeľ. Prebehlo v dňoch 8. až 11. augusta 2024.

Dobrovoľníci takéto čistenie organizujú už niekoľko rokov a zbierajú odpad pešo z brehu a tí akčnejší aj z člnov. „Vyzbieralo sa 69 vriec drobného odpadu. Je to veľa, ale menej ako v minulosti. Aj toto je dôkazom, že zálohovanie obalov prináša svoje ovocie,“ doplnil starosta Trenča Barcík.

Podujatie s príznačným názvom „Veľké čistenie Ipľa“ bolo podporené oblastnou organizáciou cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie a krajskou organizáciou cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.

Pridaj komentár