Povstalecká jeseň v Gemeri bude plná histórie

Povstanie, povstalecká jeseň, vojak

GEMER – Pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP) Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Gemer spolu s partnermi pripravila sériu podujatí s názvom Povstalecká jeseň v Gemeri. V regióne Gemer-Malohont si tak pripomenú dôležité míľniky slovenskej histórie

„Cieľom je spoločne oživiť spomienku a priblížiť chvíle, kedy sa slovenský národ postavil za slobodu a dôstojnosť, zažiť návrat do minulosti a vydať sa po stopách SNP,“ uvádza tím OOCR.

Hoci SNP nedosiahlo vojenské ciele, stalo sa symbolom odporu proti fašizmu a neoddeliteľnou súčasťou našej histórie. „Počas pripravovaných podujatí si pripomenieme obete, priblížime historické udalosti a uctíme pamiatku padlých,“ dodáva OOCR.

Podujatia sú určené pre domácich ale aj návštevníkov regiónu, ktorí si chcú rok 1944 pripomenúť zaujímavou formou. V rámci série podujatí pod názvom Povstalecká jeseň v Gemeri sa môžu tešiť na:

  • 30. august: Povstalecká kolóna
  • 10. september: Frontový autobus
  • 13. september: Koncert dobovej hudby z 30. a 40. rokov
  • 14. september: Rekonštrukcia bojov o kótu „HRB“
  • 24. september: Premiéra dokumentárneho filmu „Generál Viest
  • 19. september: Mobilizácia a boje v sedle Dielik

„Naším cieľom bolo nielen uctiť si pamiatku tých, ktorí bojovali za našu slobodu, ale aj priblížiť históriu modernou a zaujímavou formou,“ uviedol koordinátor OOCR Gemer Viktor Brádňanský.

Dodal, že podujatia boli plánované s dôrazom na autentickosť a vzdelávaciu hodnotu, čo potvrdzuje aj účasť odborníkov, ktorí dohliadali na rekonštrukcie bojov a historické prezentácie.

Viac informácií o jednotlivých podujatiach, ako aj o ďalších aktivitách v regióne, nájdete na webovej stránke OOCR www.regiongemer.sk a na sociálnych sieťach Región Gemer. Aktivita realizovaná s finančnou pomocou Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky, Ministerstvom obrany Slovenskej republiky a Fondom na podporu umenia.

Foto: OOCR Gemer

Pridaj komentár