REJDOVÁ: Začína sa jubilejný ročník Gemerského folklórneho festivalu

Rejdová, Gemerský folklórny festival

REJDOVÁ – Gemerský folklórny festival Rejdová predstaví pri významnej polstoročnici kultúrne dedičstvo regiónu a ponúkne jedinečnú príležitosť vidieť výnimočné vystúpenia v autentickom prostredí. Tohto roku bude zameraný na najbohatší prejav ľudovej kultúry – svadbu. Informovala o tom Mária Hlaváčová z úseku tradičnej kultúry Gemerského osvetového strediska (GOS) v Rožňave.

Dramaturgia jubilejného 50. ročníka trojdňového festivalu (22. – 24. 8. 2024) je postavená na tradičných zvyklostiach, ktoré obsahovali predsvadobné obdobie, prípravy, zálety, ale aj rozlúčku, sobáš a svadobnú hostinu. Jednotlivé tematické celky Pred svadbou, Pozivaňa na svadbu a Cestou na sobaš sa objavia v scénických programoch, ale odzrkadľujú sa aj vo voľných aktivitách – tvorivých dielňach, výstavách, prednáškach, školách tanca a spevu či v regionálnej gastronómii.

Množstvo sprievodných aktivít sa opäť uskutoční „na pľacu“ pred kostolom, v rejdovských dvoroch, tradičnej drevenici Košického samosprávneho kraja v Chiške u Kriški, detskom dvore a prvýkrát aj vo farskej záhrade a čiastočne vynovenej takmer tristoročnej budove starej fary.

Mimoriadne náš teší že naše pozvanie prijali aj Slováci zo Srbska, ktorí s etnologičkou pôvodom z Báčskeho Petrovca Annou Medveďovou pripravili Vojvodinský dvor. Okrem zaujímavých predsvadbových aktivít predstaví etnológ Patrik Rago svadobný odev zo Selenča, ale aj výrobu typickej selenčskej party,“ uviedla Helena Novotná, riaditeľka GOS.

Nebudú chýbať ani insitní maliari z Kovačice, či ochutnávky regionálnych špecialít. Remeselnícky inkubátor Košického kraja (RINK) aj za účasti zahraničných hostí pripravil tradičný jarmok. Niekoľko desaťročí zatvorená budova starej fary opäť otvorí svoje dvere. Návštevníci sa budú môcť pokochať pôvodnou architektúrou a zariadením, ale tiež v jej priestoroch zažiť odborné prednášky či tvorivé remeselné dielne na tému svadba.

Trojdňový festivalový program sa uskutoční na niekoľkých dejiskách. Smädní a hladní hostia sa zároveň v tomto areáli môžu aj občerstviť, podávať sa bude aj župné pivo v oddychovej zóne Košického samosprávneho kraja (KSK).

Súčasťou budú remeselnícke, spevácke, gastronomické či detské dvory, tanečné domy a folklórne zoskupenia či hostia, ktorí počas uplynulých ročníkov festivalu zanechali u divákov mimoriadne silné zážitky. Piatkové a sobotňajšie programy ukončia svadobné tancovačky so špičkovými ľudovými kapelami Muzičkou, Sajó Bandou a Pokošovcami.

Verím, že jubilejný program Gemerského folklórneho festivalu bude balzamom pre dušu a pastvou pre oči. Ja sám sa teším na nové zážitky a skvelú rejdovskú atmosféru, ktoré organizátori festivalu a miestni obyvatelia každoročne ponúkajú,“ povedal na margo podujatia predseda KSK Rastislav Trnka.

V sobotu 24. augusta sa návštevníci môžu dopraviť na rejdovskú svadbu aj špeciálnym Gemerským expresom z Košíc. Cestovný poriadok, lístky a ďalšie informácie sú zverejnené na webe Detskej železnice. Organizátormi festivalu sú obec Rejdová a GOS. Podujatie finančne podporil Fond na podporu umenia a KSK.

Foto: GOS

Pridaj komentár