Revúca

REVÚCA: Jehovovi svedkovia organizujú v novej budove deň otvorených dverí

REVÚCA – Náboženská spoločnosť Jehovovi svedkovia nedávno dokončila stavbu novej sály Kráľovstva (ako nazývajú miesta, kde sa stretávajú) na Železničnej ulici č. 21B v Revúcej.

V piatok 23. augusta 2024 v čase od 10:00 do 12:00 a od 14:00 do 16:00 môže široká verejnosť prísť na prehliadku tejto budovy počas dňa otvorených dverí. Sobotnik.sk o tom informoval Matúš Gablas, hovorca a zástupca pre médiá z oddelenia komunikácie s verejnosťou Jehovových svedkov.

História Jehovových svedkov v Revúcej sa začala v roku 1947, keď sa členovia jednej rodiny stali svedkami. V roku 1948 vznikla malá skupina a neskôr zbor, ktorý tvorili veriaci z Revúcej a okolitých dedín,“ priblížil Gablas.

Ako dodal, počas komunistického režimu sa veriaci nemohli stretávať verejne, a tak organizovali svoje spoločné stretnutia vo svojich domácnostiach. Po skončení režimu sa začali stretávať v prenajatých priestoroch bývalej sobášnej siene a neskôr v koncertnej sále Ľudovej školy umenia. Potom od Židovskej obce odkúpili a zrekonštruovali budovu synagógy, ktorú od roku 1993 používali viac ako 30 rokov.

Bývalá sála Kráľovstva (bývalá synagóga) na Železničnej ulici v Revúcej

Časom však už neboli priestory bývalej synagógy pre ich potreby dostačujúce. „Miestni veriaci sa preto naplno zapojili do výstavby novej budovy a teraz sa veľmi tešia, že tieto nové kvalitné priestory budú môcť plne využívať. Okrem biblických prednášok v nich budú prebiehať aj ďalšie stretnutia, na ktorých sa rozoberajú praktické myšlienky z Biblie, ktoré môžu ľudia všetkých vekových kategórií využiť vo svojom živote,“ uviedol hovorca.

Stavba budovy bola podľa jeho slov financovaná z dobrovoľných darov a pracovali na nej najmä dobrovoľníci spomedzi veriacich. Okrem samotnej stavby bolo vybudované nové parkovisko pre návštevníkov, bola rozšírená a obnovená časť prístupovej cesty a vznikol aj nový chodník. Tiež sa vykonali terénne úpravy a vyčistilo sa okolie budovy.

Interiér novej budovy

Pri výstavbe svedkovia spolupracovali aj s mnohými externými dodávateľmi a úradníkmi. Išlo o spoluprácu pri plánovaní výstavby, nákupe stavebného materiálu, ako aj pri samotných stavebných prácach.

Teraz je stavba úplne dokončená a budova je pripravená na používanie. Pri tejto príležitosti Jehovovi svedkovia v Revúcej organizujú deň otvorených dverí. Široká verejnosť si v rámci neho môže budovu prezrieť a zároveň sa dozvedieť detaily o tom, ako stavba prebiehala a akej činnosti sa Jehovovi svedkovia venujú,“ pozval Gablas.

Niektorí ľudia Jehovových svedkov označujú za sektu, v skutočnosti však ide o jednu z 18 oficiálne registrovaných cirkví na Slovensku, ako ozrejmil v relácii TV Markíza Reflex Radoslav Čikeš z cirkevného odboru Ministerstva kultúry SR.

Podľa oficiálneho sčítania obyvateľstva sa k nim hlási približne 16 000 obyvateľov,“ konkretizoval Čikes s tým, že boli zaregistrovaní v roku 1993. Podmienky registrácie sú však dnes prísnejšie a teraz by už na ňu Jehovovi svedkovia či akákoľvek iná cirkev potrebovala minimálne 50 000 hlásiacich sa veriacich.

Mimochodom, aj samotný výraz sekta, hoci má dnes vo vnímaní väčšinovej spoločnosti skôr negatívny nádych, je v skutočnosti neutrálnym pojmom. Označuje uzavretú náboženskú skupinu, ktorá sa odštiepila od väčšieho cirkevného, ale aj politického či umeleckého prúdu.

Vo fotogalérii si môžete pozrieť novú budovu počas výstavby:

Foto: Jehovovi svedkovia

Sobotnik.sk

Recent Posts

Parná zubačka vyrazí na jazdu medzi Tisovcom a Jesenským. Jazda je súčasťou 150. výročia trate

Po troch rokoch sa na koľajnice vracia parná zubačka. Vyrazí na trať Tisovec - Jesenské…

12 hodín ago

Poltár postaví parkovisko s altánkom pri cykloceste prepájajúcej dva okresy

Bezplatné parkovisko s kapacitou 28 parkovacích miest postaví samospráva mesta Poltár pri nedávnom dokončenej cyklotrase…

3 dni ago

R. SOBOTA: Aký osud čaká internát? V hre je opäť prestavba na byty

Internát mesto získalo v roku 2013 od Banskobystrického samosprávneho kraja. Stalo sa tak výmenou za…

3 dni ago

OŽĎANY: Na R2 skončilo auto na streche, jeden človek je zranený. Zasahujú hasiči

Jedna osoba utrpela zranenia pri nehode, ktorá sa stala v piatok (13. 9. 2024) večer…

5 dní ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Sídlisko Západ II už nevznikne. Dôvodov je viacero, jeden je oficiálny

Sídlisko Západ II v Rimavskej Sobote, kde mali pred vyše tromi dekádami rokov vzniknúť nové…

6 dní ago

Lučenčania sa dočkali, po 9 rokoch sa otvára nová krytá plaváreň

Novovybudovaná krytá plaváreň bude verejnosti otvorená v rámci skúšobnej prevádzky v piatok 27. septembra 2024.…

1 týždeň ago