Banskobystrický kraj

TIPY NA VÝLET: Po stopách SNP v Banskobystrickom kraji

BANSKOBYSTRICKÝ KRAJ – Od augusta sa môžu domáci aj návštevníci Banskobystrického kraja (BBSK) inšpirovať tipmi na výlety na miesta, ktoré boli svedkom udalostí Slovenského národného povstania (SNP). Viac ako 40 tipov na výlety po stopách Povstania pribudlo na destinačnom webe kraja www.zahoramizadolami.sk.

Cieľom je uctiť si túto významnú udalosť v rok jej 80. výročia, odkázať na hrdinské príbehy, ktoré sa na pamätných miestach udiali a motivovať návštevníkov, aby sa na tieto miesta vybrali.

SNP sa začalo 29. 8. 1944 krátko po 20:00 hodine v samom strede Banskobystrického kraja, v Banskej Bystrici, keď generál Ján Golian vyslal heslo „Začnite s vysťahovaním“. Od toho momentu sa mnohé miesta Banskobystrického kraja stali svedkami hrdinských činov i tragických udalostí významného medzníka obdobia 2. svetovej vojny (1939 – 1945). Dnes je celý kraj husto posiaty pietnymi miestami, pamätníkmi a múzeami, kde sa odohrali menej i viac známe udalosti vojnových a povstaleckých čias spred 80 rokov.

Hneď v centre povstania a symbole odboja – v Banskej Bystrici sa nachádza ikonický pamätník – Múzeum SNP so súsoším „Obete varujú“ a večným ohňom. Múzeum SNP prezentuje expozície, ktoré poskytujú kompletný prehľad udalostí od príprav povstania až do jeho potlačenia. Niektoré miesta si pamätáme len pomocou dobových spomienok a záznamov ako Počúvadliansky mlyn pri Počúvadle, Židovský tábor vo Vyhniach či Poľnú nemocnicu na Rázusovej ulici v Brezne.

Na niektorých miestach sa doslova oživili historické fakty a udalosti ako napríklad Náučný chodník SNP – Bojisko Rimavská Baňa alebo Bojisko Dielik (horské sedlo Dielik). Niektoré sa nachádzajú v centrách obcí a miest, za niektorými je potrebné sa vydať vysoko do hôr (Pamätník na Kráľovej studni alebo Pamätník pri Horskom hoteli Poľana), kde sa odohrávali partizánske boje a represálie.

Pamätník SNP v sedle Dielik nad Tisovcom

„Spolu s oblastnými organizáciami cestovného ruchu v BBSK sme zhromaždili informácie o viac ako 40 pietnych a spomienkových miestach spojených so Slovenským národným povstaním. Sústredili sme ich všetky na jedno miesto: na web zahoramizadolami.sk do platformy Outdoor Active, kde návštevníci nájdu popis miesta, ako sa k nemu dostať, kde zaparkovať, prípadne ak k miestu vedie oficiálna cyklotrustická alebo turistická trasa, tak aj túto informáciu sme pridali,“ uviedla Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.

Téma SNP je súčasťou turistickej ponuky v Banskobystrickom kraji už niekoľko rokov. Podľa slov Jiřího Pěča z oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko komentované prehliadky s názvom „Začnite s vysťahovaním“ patria medzi najobľúbenejšie z celej ich ponuky.

Na ich príprave spolupracujeme s odborníkmi z Múzea SNP a s členmi združení priaznivcov vojenskej histórie. Tieto prehliadky sa konajú niekoľkokrát do sezóny a vyberáme sa na miesta skutočne spojené s udalosťami Slovenského národného povstania. Takto sme počas ostatných sezón navštívili Banskú Bystricu, Kremnicu, Španiu Dolinu a Kalište,“ povedel Pěč.

Téma SNP rezonuje aj v ďalších regiónoch Banskobystrického kraja. Napríklad na Gemeri ožili zákopy v sedle Dielik, neďaleko Tisovca. Dobrovoľníci tu vybudovali repliky zákopov a náučných chodník.

Na Gemeri prebiehali intenzívne operácie počas Slovenského národného povstania. Je to história, ktorú nesmieme zabudnúť, pretože formovala nás a náš štát. V našom regióne pripravujeme pri príležitosti 80. výročia SNP sériu podujatí, ktoré priblížia významné medzníky tejto slávnej epochy našich dejín,uviedol Viktor Brádňanský z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Gemer.

Náučný chodník Bojisko SNP Rimavská Baňa

Ani ostatné regióny nezabúdajú na toto výročie. Na Horehroní čoskoro sprístupnia Lokalitu SNP – Lomnistá dolina, v okolí Banskej Štiavnice zase lokalitu Počúvadliansky mlyn. Obe lokality boli svedkom udalostí SNP a dnes sú pripravené podať toto svedectvo v novom šate tak, aby boli nielen informačne hodnotné ale aj lákavé pre turistov.

Zaradiť si návštevu niektorej z lokalít SNP do výletných plánov s rodinou alebo s priateľmi môže byť prejavom úcty k udalostiam a naším predkom, ktorí bojovali za slobodu a za našu budúcnosť.

Zároveň veríme, že ľudia budú chcieť v roku 80. výročia viac spoznávať túto časť našej histórie, čo je určite správne a preto budeme radi, ak im touto sumarizáciou miest tipov uľahčíme plánovanie ich výletov“ doplnila Jóbová.

Foto: Sobotnik.sk

Sobotnik.sk

Recent Posts

RADNOVCE: Na post starostu kandiduje 6 ľudí, 4 z nich sú nezamestnaní

K urnám prídu voliť starostu či poslanca aj obyvatelia niektorých obcí Gemera-Malohontu a Novohradu. Celý…

12 hodín ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Dokedy bude zúžená cesta pri priemyselnom parku?

Zúžená cesta by čoskoro mala byť minulosťou, ako potvrdila polícia aj ministerstvo hospodárstva. Stane sa…

15 hodín ago

Na hlavnej ceste medzi Tornaľou a R. Sobotou skončilo auto prevrátené na boku

Jedna osoba utrpela zranenia pri dopravnej nehode, ktorá sa stala vo štvrtok večer na hlavnej…

1 deň ago

Pozreli sme sa do veľkej slovenskej bane. Už čoskoro môžete aj vy

Novou turistickou atrakciou Gemera sa stanú vstupy do bane pri Jelšave. Pôjde o nevšedné dobrodružstvo…

4 dni ago

Hollókő je unikátna maďarská dedina so strechami z Poltára

Klenotom medzi maďarskými dedinami je obec Hollókő. Pre zachovanú ľudovú palócku architektúru je lákadlom pre…

6 dní ago

R2 KRIVÁŇ – MÝTNA: Problém so skládkou ani po roku nevyriešili. Môže to ovplyvniť termín dokončenia

Najzložitejšia slovenská dopravná stavba súčasnosti, rýchlostná cesta R2 Mýtna - Kriváň, napreduje každým dňom Celý článok…

7 dní ago