Gemer-Malohont

Vymiera Hlavné námestie v Rimavskej Sobote?

RIMAVSKÁ SOBOTA – Námestia boli celé storočia centrom života v mestách. Domy, ktoré ich lemovali, obývali bohatí mešťania a remeselníci, na prízemiach svojich obydlí mali často obchody či dielne. Na námestiach sa ľudia schádzali, konali sa tam jarmoky a celkovo tam život pulzoval. Také bolo i Hlavné námestie v Rimavskej Sobote.

V centre mesta sa i „korzovalo“, bolo teda miestom prechádzok a stretávania sa ľudí. Starší pamätníci si možno spomínajú na rimavskosobotské korzo, ktoré sa začínalo pri hoteli Tatra a končilo na konci dnešnej pešej zóny (križovatka s Francisciho a Hviezdoslavovou ulicou). Korzo bolo miesto spoznávania sa mladých ľudí, rodili sa tu prvé lásky.

Na Hlavnom námestí a terajšej Ulici SNP bola tiež väčšina dôležitých obchodov v meste. V centre mesta navyše bývalo podstatne viac ľudí ako dnes. Ešte v 60., 70. a začiatkom 80. rokov 20. storočia ste pri večernej prechádzke mohli vidieť rozsvietené okná na poschodiach mnohých domov na Hlavnom námestí, čo je dnes už len zašlá spomienka.

Obchodné centrá sú aj novými „centrami“ miest

Moderná doba v posledných desaťročiach však priniesla zásadnú zmenu. Jednou z nich bol vznik sídlisk, ktoré obyvateľom poskytovali základné služby a už nemuseli tak často chodievať do centier miest. Zrejme najväčšou ranou však bolo budovali obchodných domov v okrajových častiach miest, ktoré z námestí „stiahli“ podstatnú časť ľudí. Tieto obchodné centrá dnes neposkytujú len možnosť nákupu, ale aj posedenia v kaviarňach či reštauráciách, čím sú pre námestia ešte väčšou konkurenciou.

Takáto zmena zasiahla i Rimavskú Sobotu. Aj mladší pamätníci si možno spomínajú na hromženie malých obchodníkov na Hlavnom námestí či Ulici SNP, ktorí sa hlavne po vybudovaní Kauflandu na Námestí Š. M. Daxnera sťažovali na veľkú konkurenciu tohto obchodného centra a súvisiaci odlev zákazníkov.

Hlavné námestie kedysi. Zdroj: Facebook.com/ Slovensko na historických fotografiách

Hlavné námestie tak postupne počas rokov prichádzalo o svoj ruch, ale stále pôsobilo živým dojmom, keďže na ňom denne parkovalo množstvo vozidiel. Dôvod bol jasný – Rimavská Sobota ako jedno z mála okresných miest donedávna nemala nijako spoplatnené parkovanie v centre, vrátane Hlavného námestia. To sa zmenilo práve v tomto roku a námestie odvtedy pôsobí prázdnym dojmom, keďže vodiči radšej odparkujú zadarmo v okolitých lokalitách.

Akú má Hlavné námestie budúcnosť?

Postupné vymieranie námestia spomenul na júnovom zasadnutí rimavskosobotského mestského zastupiteľstva primátor Jozef Šimko. „Supermarkety a hypermarkety zničili ekonomiku Hlavného námestia, cítim to aj na vlastnej koži. Centrum mesta sa presunulo k nim. Malí a strední podnikatelia na Hlavnom námestí nedokážu bojovať s konkurenciou, to znamená, so super- a hypermarketmi. Ak by sme sa rozhodli, že presunieme mestský úrad do budovy župného domu, nad čím veľmi uvažujem, stane sa to, že Hlavné námestie totálne vymrie,“ skonštatoval Šimko.

S jeho názorom súhlasil aj poslanec Peter Gulik. „Centrum mesta vymiera, život sa tam zastavuje,“ podotkol s tým, že pre zavedenie parkovného na parkovisku na Jánošíkovej ulici pri pošte budú mať podnikatelia v centre ešte väčšie problémy.

O chvíľu sa dobudujú nové obchodné centrá. Podnikatelia v centre sa možno stanú stratovými a presťahujú sa. Aby sme sa nedopracovali do situácie, ktorá sa stala aj v iných mestách, že centrum mesta sa postupne odovzdáva iným typom obyvateľstva, slušne povedané,“ upozornil Gulik.

Ako odpovedal primátor, zmenu priniesla doba. „Kupoval som darček v obchode so sklom na Hlavnom námestí u pani Kamenskej. Povedala, že nevie, dokedy dokáže udržať svoju predajňu, pretože dnes už všetko kúpite v hypermarketoch,“ tlmočil Šimko slová podnikateľky.

Poslanec Obaidullah Mir poznamenal, že námestie nevymiera pre parkovné. „Myslím si, že parkovné nemá podiel na tom, že by tržby podnikateľov išli dole. Platí sa tam len 50 centov. Nemyslím si, že podnikatelia trpia kvôli tomu, že sa tam platí a tým pádom tam ľudia nechodia. Neplatí sa tam päť alebo šesť eur, ale len 50 centov. Predtým som na kávu na Hlavné námestie ani nešiel, pretože som nevedel, či nájdem miesto na parkovanie, alebo nie. Ale dnes idem s istotou, že miesto nájdem,“ zdôraznil Mir.

Avšak aj možnosti posedenia pri káve sú dnes na námestí skromnejšie ako v minulosti. Počas aktuálnej letnej sezóny sú na ňom len dve dočasné letné terasy, pritom v minulosti bývali aj štyri či päť.

Aká teda bude budúcnosť Hlavného námestia v Rimavskej Sobote, ukáže až čas. Ako však bolo spomenuté, čoskoro sa má začať výstavba ďalšieho obchodného centra pri novej kruhovej križovatke na Sobôtke. Jej súčasťou bude i reštaurácia rýchleho občerstvenia McDonald’s, ktorá bude lákadlom pre veľkú časť ľudí (stačí sa pozrieť do iných miest, či na čítanosť našich článkov s touto témou). Na Hlavné námestie sa teda rušný život v podobe spred desiatok rokov už zrejme nevráti.

Za pomoc pri tvorbe článku a poskytnutie dôležitých informácií k téme ďakujeme etnologičke a bývalej dlhoročnej riaditeľke Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote PhDr. Oľge Bodorovej.

Foto: Sobotnik.sk, Facebook.com/Slovensko na historických fotografiách

Sobotnik.sk

Recent Posts

Poltár postaví parkovisko s altánkom pri cykloceste prepájajúcej dva okresy

Bezplatné parkovisko s kapacitou 28 parkovacích miest postaví samospráva mesta Poltár pri nedávnom dokončenej cyklotrase…

2 dni ago

R. SOBOTA: Aký osud čaká internát? V hre je opäť prestavba na byty

Internát mesto získalo v roku 2013 od Banskobystrického samosprávneho kraja. Stalo sa tak výmenou za…

2 dni ago

OŽĎANY: Na R2 skončilo auto na streche, jeden človek je zranený. Zasahujú hasiči

Jedna osoba utrpela zranenia pri nehode, ktorá sa stala v piatok (13. 9. 2024) večer…

4 dni ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Sídlisko Západ II už nevznikne. Dôvodov je viacero, jeden je oficiálny

Sídlisko Západ II v Rimavskej Sobote, kde mali pred vyše tromi dekádami rokov vzniknúť nové…

5 dní ago

Lučenčania sa dočkali, po 9 rokoch sa otvára nová krytá plaváreň

Novovybudovaná krytá plaváreň bude verejnosti otvorená v rámci skúšobnej prevádzky v piatok 27. septembra 2024.…

6 dní ago

R. SOBOTA: SOŠTaAP zrekonštruovali za 6 miliónov eur

Viac ako šesť miliónov eur investoval BBSK do rekonštrukcie SOŠTaAP Rimavská Sobota. Cieľom bolo zlepšiť…

1 týždeň ago