Novohrad

Hollókő je unikátna maďarská dedina so strechami z Poltára

HOLLÓKŐ – Klenotom medzi maďarskými dedinami je obec Hollókő. Pre zachovanú ľudovú palócku architektúru je lákadlom pre množstvo návštevníkov a keďže leží neďaleko hraníc, v Nógrádskej župe, je zaujímavá aj pre obyvateľov Slovenska.

Hollókő by sme mohli prirovnať k slovenskému Vlkolíncu. Nejde teda o žiaden skanzen, kam by boli nazvážané a zmontované domy z rôznych častí krajiny, ale o skutočnú zachovanú historickú dedinu, ktorá je navyše stále „živá“ – teda v nej stále žijú obyvatelia. Pre svoje unikátne hodnoty bola obec už v roku 1987 zaradená na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Hollókő tvoria dve časti. Prvou je pôvodná historická dedina so zachovanými sedliackymi domami. Povyše nad ňou je nová časť obce s novými domami, ktorá pripomína bežné dediny v Maďarsku. Celkovo v obidvoch častiach žije asi 330 obyvateľov, ale v starej časti ich je len asi 15 až 20.

Zaujímavosťou však je, že v tejto historickej časti sa nachádza napríklad poštový úrad. Pre návštevníkov sú tam i možnosti prehliadky viacerých expozícií v niektorých domoch, ubytovanie a tri reštaurácie, ktoré ponúkajú tradičné jedlá.

Do starej časti dediny majú cudzie vozidlá zákaz vjazdu, ale návštevníci Hollókő môžu využiť záchytné parkovisko, pri ktorom je situované návštevnícke centrum zriadené v roku 2015.

Na to, aby sa historické hodnoty Hollókő zachovali, dohliadajú príslušné úrady. V starej časti dediny platia prísne pamiatkarske predpisy a obec je každý rok pamiatkarmi kontrolovaná. Zaujímavosťou v súvislosti s územím dnešného Slovenska je fakt, že strešná krytina domov pochádza z Poltára, odkiaľ ju do Hollókő dovážali.

Týchto škridlíc je čoraz menej, ale je to tiež jeden z pamiatkarskych predpisov, že sa majú nahradzovať pôvodnými. Náš starosta preto pozorne sleduje, či sa niekde v okolí nedemolujú staré budovy a ak je možnosť, vykupuje ich,“ uviedla Ildikó Buttkai, referentka pre svetové kultúrne dedičstvo samosprávy obce Hollókő.

Ďalšou zaujímavosťou je, že do roku 1909 boli pre Hollókő typické slamené strechy. Vtedy však dedinu zachvátil ničivý požiar, po ktorom slamu už definitívne nahradili škridly. V dedine sa dodnes zachovalo niekoľko desiatok domov, hospodárske budovy aj kostol.

Väzby na Slovensko si Hollókő uchovalo dodnes. Partnerskými obcami dediny sú totiž obce Bátka v Rimavskosobotskom okrese a Kalonda pri Lučenci.

Hrad Hollókő navštívi ročne 150 000 ľudí

Lákadlom Hollókő je však i rovnomenný hrad, ktorý sa týči na kopci priamo nad dedinou. Postavil ho v 13. storočí rod Kacsicsovcov. V nasledujúcich storočiach viackrát zmenil majiteľov a istý čas bol aj v rukách Turkov, ktorí okupovali veľkú časť Uhorska. Pomerne skoro, už na začiatku 18. storočia, sa spomína len ako ruina a miestni obyvatelia jeho múry rozoberali na stavebný materiál.

Hrad Hollókő

Hrad zostal v rozvalinách až do druhej polovice 20. storočia. V rokoch 1966 až 1969 na ňom prebehol archeologický výskum a v roku 1970 sa začali záchranné práce a postupná obnova, ktorej doteraz posledná fáza bola ukončená len vlani. V rámci obnovy boli dobudované väčšie časti hradu, najmä hlavnej veže.

O spôsobe jej zastrešenia viedli odborníci debatu tri roky, keďže sa nezachovali žiadne dokumenty či kresby, ako kedysi vyzerala,“ uviedla Buttkai. Strecha má podľa jej slov zabrániť ďalšej degradácii múrov a zároveň vďaka nej vo veži vznikol priestor na expozície a výstavy. Aj tie prispievajú k vysokej návštevnosti, ktorá sa ročne pohybuje na úrovni okolo 150 000 ľudí.

Hotel Hollókő

V Hollókő a okolí je čo obdivovať, preto sa tam oplatí ísť aj na viac dní. Okrem ubytovania priamo v dedine slúži návštevníkom aj moderný hotel nad obcou so 68 izbami a apartmánmi, ktorý bol postavený pred ôsmimi rokmi.

Foto: Sobotnik.sk

Sobotnik.sk

Recent Posts

RADNOVCE: Na post starostu kandiduje 6 ľudí, 4 z nich sú nezamestnaní

K urnám prídu voliť starostu či poslanca aj obyvatelia niektorých obcí Gemera-Malohontu a Novohradu. Celý…

9 hodín ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Dokedy bude zúžená cesta pri priemyselnom parku?

Zúžená cesta by čoskoro mala byť minulosťou, ako potvrdila polícia aj ministerstvo hospodárstva. Stane sa…

11 hodín ago

Na hlavnej ceste medzi Tornaľou a R. Sobotou skončilo auto prevrátené na boku

Jedna osoba utrpela zranenia pri dopravnej nehode, ktorá sa stala vo štvrtok večer na hlavnej…

1 deň ago

Pozreli sme sa do veľkej slovenskej bane. Už čoskoro môžete aj vy

Novou turistickou atrakciou Gemera sa stanú vstupy do bane pri Jelšave. Pôjde o nevšedné dobrodružstvo…

4 dni ago

R2 KRIVÁŇ – MÝTNA: Problém so skládkou ani po roku nevyriešili. Môže to ovplyvniť termín dokončenia

Najzložitejšia slovenská dopravná stavba súčasnosti, rýchlostná cesta R2 Mýtna - Kriváň, napreduje každým dňom Celý článok…

6 dní ago

RÁKOŠ: Nadšenci zachraňujú starý banícky dom. Turistov láka i hrad, kostol a náučný chodník

Novou turistickou atrakciou obce Rákoš v okrese Revúca sa môže stať pôvodný banícky dom, ktorý…

1 týždeň ago