Pozreli sme sa do veľkej slovenskej bane. Už čoskoro môžete aj vy

JELŠAVA – Novou turistickou atrakciou Gemera sa stanú vstupy do bane pri Jelšave. Ide o iniciatívu predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondreja Luntera, ktorý o nej prvýkrát informoval ešte v roku 2022. K jeho nápadu sa pripojila Oblastná organizácia cestovného ruchu Gemer, Mesto Jelšava a ďalšie subjekty.

Samozrejme, bez ochoty Slovenských magnezitových závodov (SMZ) Jelšava by celá táto idea zostala iba snom. Našťastie, vedenie podniku na čele s generálnym riaditeľom Romanom Gažúrom bolo myšlienke sprístupnenia svojej bane otvorené a v poslednom období na to pripravovalo všetko potrebné.

Baňa v Jelšave

Výsledok je taký, že prví návštevníci by do podzemia v Jelšave mohli zavítať už tento rok. Ako sme sa presvedčili priamo na mieste, takmer všetko je už prichystané.

Návštevníkov najprv bude čakať asi 2,5-kilometrová jazda jelšavským banským komplexom (buď na terénnych autách, alebo ‚vétrieskou‘, akú využívajú skutoční baníci). Ako sa turisti sami presvedčia, nejde o žiadnu baničku, ale veľké banské chodby, v ktorých pohodlne jazdia aj nákladné autá.

Vchod do bane Jelšava, baňa
Vchod do bane Jelšava

Napokon sa dostanú do nevyužívanej časti stále činnej bane, kde SMZ vytvorili akési skalné auditórium, resp. podzemné kino. Na tomto mieste, 200 metrov pod povrchom, sa dozvedia čosi o histórii miestneho baníctva, vypočujú si banícku hymnu a pozrú dokumentárny film o práci jelšavských baníkov. Vyvrcholením bude prehliadka banskej techniky.

ČASTI VIDEA:

0:00 – prejazd areálom SMZ Jelšava
1:10 – vjazd do bane a prejazd jej chodbami
2:48 – príjazd V3S-ky
3:40 – príhovor Romana Gažúra
5:05 – banícka hymna
5:40 – banícka technika

Pridaj komentár