Gemer-Malohont

KOS Rimavská dolina má 40 rokov. Patrí medzi najväčšie kluby v okrese

TISOVEC/RIMAVSKÁ BAŇA – Okrúhle 40. výročie fungovania oslávil v sobotu 21. septembra 2024 turistický oddiel (TO) KOS Rimavská dolina so sídlom v Tisovci. Na oslavách v areáli Šťavica v Tisovci sa zúčastnilo niekoľko desiatok členov klubu a pozvaných hostí.

Klub založili v roku 1984 Ondrej Knapp a Dušan Kojnok, ktorý je dnes jeho predsedom. Práve v apríli spomínaného roka sa klub zaradil medzi ostatné v rámci Klubu slovenských turistov (KST). Prvých desať rokov sídlil v Rimavskej Bani, ostatných 30 rokov je jeho sídlom Tisovec.

Podstatná časť našich aktivít je zameraná na organizovanie turistických akcií, ako aj na účasť na niektorých ďalších akciách, organizovaných okolitými klubmi. Zároveň je zameraná na spoznávanie zaujímavých lokalít a zákutí našej prírody,“ uviedol Kojnok vo svojom príhovore.

Štyri dekády fungovania KOS Rimavská dolina sú zaznamenané v podrobných kronikách, ktoré by klubu mohla závidieť nejedna obec. Tisovskí turisti majú aj svoju webovú stránku – https://tokosrimdolina.webnode.sk/.

Klub organizuje viacero každoročných turistických akcií. Sú nimi Ondrejov pochod vďaky či Valikinou trasou. Okrem turistiky sa však členovia klubu venujú aj iným aktivitám, napríklad rôznym brigádam zameraným na budovanie či obnovovanie turistickej infraštruktúry.

Klub mal v čase založenia 14 členov a šlo hlavne o ľudí z ulice v Rimavskej Bani, kde Knappovci a Kojnokovci v tom čase bývali. Prvou akciou, na ktorej sa zúčastnili, bol výstup na vrch Ostrá pri Hnúšti. Prvou vlastnou akciou klubu bol výlet na Hradovú.

V súčasnosti má TO KOS Rimavská dolina 120 členov, najaktívnejšie jadro tvorí asi 40 až 50 ľudí. „Tých, ktorí sa zúčastňujú na brigádach, je, samozrejme, menej. Je to asi 10 až 15 členov,“ priblížil Kojnok pre Sobotnik.sk.

Ako dodal, aj po 40 rokoch ho práca pre klub baví. „Inak by som to ani nerobil. Nejakú únavu necítim. Pokiaľ mám okolo seba gro ľudí, na ktorých sa viem spoľahnúť, tak to má význam,“ zakončil predseda klubu.

Foto: Sobotnik.sk

Sobotnik.sk

Recent Posts

RADNOVCE: Na post starostu kandiduje 6 ľudí, 4 z nich sú nezamestnaní

K urnám prídu voliť starostu či poslanca aj obyvatelia niektorých obcí Gemera-Malohontu a Novohradu. Celý…

14 hodín ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Dokedy bude zúžená cesta pri priemyselnom parku?

Zúžená cesta by čoskoro mala byť minulosťou, ako potvrdila polícia aj ministerstvo hospodárstva. Stane sa…

16 hodín ago

Na hlavnej ceste medzi Tornaľou a R. Sobotou skončilo auto prevrátené na boku

Jedna osoba utrpela zranenia pri dopravnej nehode, ktorá sa stala vo štvrtok večer na hlavnej…

1 deň ago

Pozreli sme sa do veľkej slovenskej bane. Už čoskoro môžete aj vy

Novou turistickou atrakciou Gemera sa stanú vstupy do bane pri Jelšave. Pôjde o nevšedné dobrodružstvo…

5 dní ago

Hollókő je unikátna maďarská dedina so strechami z Poltára

Klenotom medzi maďarskými dedinami je obec Hollókő. Pre zachovanú ľudovú palócku architektúru je lákadlom pre…

6 dní ago

R2 KRIVÁŇ – MÝTNA: Problém so skládkou ani po roku nevyriešili. Môže to ovplyvniť termín dokončenia

Najzložitejšia slovenská dopravná stavba súčasnosti, rýchlostná cesta R2 Mýtna - Kriváň, napreduje každým dňom Celý článok…

7 dní ago