KRÁTKE SPRÁVY: R. Sobota je v kritickej finančnej situácii, v R. Píle už nie je škôlka

Krátke správy

Dnešné Krátke správy na Sobotníku o finančnej situácii Rimavskej Soboty a tržbách na Kurinci, odloženej voľbe hlavného kontrolóra v Hnúšti, zrušení škôlky na Rimavskej Píle, ale aj kúpe smetiarskeho vozidla v Dobšinej či zatvorenom múzeu v Jelšave.

RIMAVSKÁ SOBOTA – Situácia mesta Rimavská Sobota z hľadiska rozpočtu a hlavných príjmov je kritická. Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva to povedal vedúci ekonomického odboru Mestského úradu Rimavská Sobota Miroslav Bielak.

„Žiadnej organizácii sme zatiaľ nezobrali nijaké finančné prostriedky – ani školám, ani príspevkovým organizáciám. Situácia je však vážna a zrejme budeme musieť dočasne pristúpiť k neposielaniu finančných príspevkov týmto organizáciám, aby sme si vytvorili nejakú rezervu, ktorú budeme následne používať v prípade nedostatku finančných prostriedkov,“ skonštatoval Bielak s tým, že rozpočet mesta na budúci rok bude asi tiež dosť kritický.

Primátor Jozef Šimko ho doplnil, že za rok 2024 má mesto v porovnaní s vlaňajškom z podielových daní príjem nižší o 400 000 eur. Podobnú zlú finančnú situáciu deklarujú pre klesajúce podielové dane aj iné samosprávy na Slovensku.

RIMAVSKÁ SOBOTA – Samospráva mesta mala počas aktuálne skončenej turistickej sezóny v rekreačnej oblasti Kurinec tržby 688 000 eur. Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva to spomenul primátor Jozef Šimko. „Jasne, sú aj náklady, na elektriku, vodu, povedzme 200 000 eur. Ale máme 500 000 eur vo vrecku,“ zdôraznil Šimko.

Budúci rok chce mesto na Kurinci sprevádzkovať bazén s vlnobitím s plánovanými nákladmi necelého 1,8 milióna eur, ktoré kryje z úveru. Časť poslancov túto investíciu kritizovala a poukazovala, že takýto objem peňazí by mesto mohlo využiť efektívnejšie. Zároveň tvrdili, že financie okolo Kurinca sú neprehľadné a nie je jasné, aké sú tam skutočné zisky.

HNÚŠŤA – Voľba nového hlavného kontrolóra mesta Hnúšťa sa zopakuje. Do prvého kola výberového konania sa totiž neprihlásil žiadny uchádzač. Ešte na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva o tom informovala prednostka Mestského úradu Oľga Maciaková.

Prihlášky do nového výberového konania mohli uchádzači zasielať do 5. augusta 2024. Nová voľba sa mala uskutočniť 27. augusta 2024, ale mestské zastupiteľstvo ju napokon odsunulo. Pracovný úväzok budúceho nového hlavného kontrolóra bude 80 percent plného pracovného úväzku.

Bývalá hlavná kontrolórka mesta Hnúšťa Anna Baričová, ktorá bola vo svojom druhom funkčnom období, sa svoje pôsobenie na tomto poste rozhodla predčasne ukončiť. Uplynúť jej malo dňa 31. mája 2025, ale na základe vlastného rozhodnutia skončila vo funkcii presne o rok skôr, teda 31. mája 2024.

TISOVEC – Mesto Tisovec zrušilo k 31. augustu 2024 Materskú školu Rimavská Píla. Dôvodom je nízky počet detí a vysoké náklady. Zrušenie odsúhlasili tisovskí mestskí poslanci na jednom z posledných zasadnutí.

Primátor Ján Vengrín pripomenul, že podľa limitov v rámci platnej legislatívy by mohlo byť do škôlky prihlásených 18 detí, reálne ju však navštevovalo len štyri až osem detí. Ročne pritom na ňu mesto vynakladalo 100 000 až 130 000 eur. „Dovolím si povedať, že tá škôlka je vysoko neefektívna,“ povedal primátor.

Mesto požiadalo ministerstvo školstva o vyradenie MŠ zo siete škôl a školských zariadení. Po kladnom vyjadrení, škôlku oficiálne zrušilo všeobecne záväzným nariadením.

DOBŠINÁ – Mesto Dobšiná kúpi vozidlo na zber, zvoz a prepravu odpadu, ako aj vážiaci systém. Staré smetiarske auto je podľa poslanca Radovana Žoriho už vo veľmi zlom stave, takže jeho výmenu považuje za nevyhnutnú.

Vozidlo by mesto mohlo dostať do septembra 2024, mestskí poslanci na zasadnutí koncom júna schválili podmienky verejného obstarávania. „Táto investícia je v pláne už dlhodobo. Je pre mesto Dobšiná nevyhnutná. Plánujeme iný zber smetí ako doteraz, plánujeme množstevný zber,“ povedal poslanec.

Zmeny v odpadovom hospodárstve považuje za nevyhnutné, pretože nedoplatky za zber a vývoz odpadu u niektorých občanov a následné doplácanie zo strany mesta je veľmi vysoké. „Musíme to minimalizovať a očakávame preto nejakú úsporu,“ avizoval Žori s tým, že finančne zvýhodnení budú občania, ktorí odpad separujú.

„Poplatok za smeti je tu 37 eur za osobu. Občania si musia uvedomiť, že je to vyslovene umelo držané nami poslancami. Reálna cena by bola okolo sto eur,“ podotkol poslanec s tým, že celý rozdiel finančne znáša mesto.

JELŠAVA – Z ekonomických dôvodov mesto Jelšava v okrese Revúca pred časom zavrelo svoje Mestské múzeum. „Jeho prevádzka bola pre nás neefektívna. Keď sa však návštevníci ohlásia vopred, aj v súčasnosti pre nich vieme zabezpečiť prehliadku,“ priblížil pre Sobotnik.sk primátor Milan Kolesár.

Dodal, že samospráva hľadá nové formy sprístupnenia múzea, zrejme formou audiosprievodcu, pretože v súčasnosti si tam nevedia dovoliť zaplatiť personál.

Pridaj komentár