Medzi Lehotou nad Rimavicou a Kokavou bola nájdená munícia. Privolali k nej pyrotechnika

Nájdená munícia, mínometné granáty

LEHOTA NAD RIMAVICOU – Aj po 80 rokoch od čias druhej svetovej vojny sa stáva, že sa niekde nájde stará delostrelecká munícia či iné strelivo. Pred pár dňami sa takýto prípad objavil aj v našom regióne Gemer-Malohont.

Ide konkrétne o desať kusov mínometných granátov, ktoré vo štvrtok (5. 9.) popoludní našiel miestny obyvateľ v riečke Rimavica medzi Lehotou nad Rimavicou a Kokavou nad Rimavicou. Pre Sobotnik.sk to potvrdil starosta Lehoty Ivan Antal.

Všimol si, že trčia z rieky pri moste v časti Hámor. Zavolal mi, aby som sa prišiel pozrieť, že je tam niečo divné,“ uviedol starosta s tým, že náboje bolo možné spozorovať zrejme pre nízky stav vody v Rimavici.

Keď sa ukázalo, že ide skutočne o muníciu, na miesto privolali policajtov. Tí potom zavolali pyrotechnika, ktorý určil, že ide o mínometné granáty kalibru 82 a 60 milimetrov. Následne ich odviezol na likvidáciu.

Granáty boli naplnené výbušninou, ale nemali rozbušky, ktoré sa do nich montovali dopredu na špic a pri náraze na zem granáty vďaka nim explodovali. V tomto prípade šlo o mínometné granáty sovietskej a rumunskej výroby,“ konkretizoval pre Sobotnik.sk historik Viktor Brádňanský, ktorý sa zaoberá dejinami druhej svetovej vojny.

Miesto, kde bola munícia nájdená:

Foto: Ivan Antal

Pridaj komentár