Gemer-Malohont

Chov koní norik muránsky chcú rozšíriť, chovať by ich mohli aj pri Tisovci

MURÁNSKA PLANINA/TISOVEC – Počet koní plemena norik muránsky, ktoré chovajú na Muránskej planine a v okolí, by sa mohol v budúcnosti zvýšiť. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR s týmto cieľom plánuje obnoviť ich chov v bývalom stredisku Paseky medzi Tisovcom a Muráňom. Na piatkovej (6. 9. 2024) tlačovej konferencii to avizoval štátny tajomník rezortu Filip Kuffa.

Dopyt po koňoch je značný a poradovník je taký, že niektorí ľudia čakajú na kone tri roky. Myslím si, že je potenciál, aby sa základné ‚materské‘ stádo rozšírilo,“ podotkol Kuffa.

Doplnil, že noriky by sa mohli zároveň rozšíriť aj do iných národných parkov. „V mnohých sú poľnohospodárske plochy, ktoré by bolo možné manažovať spásaním koní. Je to veľká pomoc a biotop vyzerá inak, ako keď sa to kosí a mulčuje,“ skonštatoval štátny tajomník s tým, že budú nasledovať analýzy možného rozšírenia chovu.

Naň však budú potrebné nové priestory. Podľa Kuffu preto zvažujú obnoviť spomínané stredisko chovu koní Paseky, kde boli noriky v minulosti. „Toto stredisko patrí priamo pod nás. Pozemky sú naše a budova patrí národnému parku, takže tam nie je žiadny problém, aby sa to obnovilo,“ vysvetlil Kuffa.

Spomenul tiež, že v štádiu riešenia je zriadenie novej služby pre turistov. Má ňou byť konský záprah, ktorý by v okolí Muráňa vozil návštevníkov.

Ako pre Sobotnik.sk reagoval starosta Muráňa Roman Goldschmidt, obnovenie chovu na Pasekách by samospráva uvítala. „Ak na to budú financie a podarí sa to, tak by to tomuto kraju určite prospelo,“ povedal.

Chov koní je už plne pod Správou národného parku

Kuffa zároveň ozrejmil, že medzi Správou Národného parku (NP) Muránska planina so sídlom v Revúcej a štátnym podnikom Lesy SR došlo po dlhom čase k dohode o tom, kto bude mať pod sebou chov koní plemena norik muránsky. Pri reforme a zonácii NP Muránska planina totiž došlo k rozdeleniu majetkov, ktoré slúžia na zabezpečenie ich chovu, medzi obidva spomínané subjekty.

Zvieratá zostali pod správou Lesov SR a takisto personál, ktorý sa o ne stará. My sme túto tému v spolupráci s ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka riešili a podarilo sa nám to k 1. septembru doriešiť. K dnešnému dňu Správa NP Muránska planina prijala do svojich radov 27 zamestnancov zo štátneho podniku Lesy SR. Všetky zvieratá, technika a aj stredisko v Dobšinej prešli tiež pod správu NP MP,“ objasnil Kuffa.

Kone norik muránsky na Veľkej lúke na Muránskej planine

Pripomenul, že v minulosti hrozilo, že zvieratá odsťahujú z Muránskej planiny do Národného žrebčína Topoľčianky, čomu sa podľa neho podarilo definitívne zabrániť. Tvrdí, že našli aj spôsob financovania chovu koní na planine – časť bude zo zdrojov národného parku a zvyšok z envirofondu.

Norik muránsky má vyše 70-ročnú tradíciu

V súčasnosti je na Muránskej planine a v Dobšinej 184 norikov muránskych. Z toho 53 je plemenných kobýl a osem plemenných žrebcov, všetky sa nachádzajú v Dobšinej. Mladé žrebce a valachy sa pasú na Muránskej planine, takisto aj odstavené kobyly. Tých je 17 a pasú sa na Veľkej lúke.

Ročné náklady na chov koní sú okolo 1,2 až 1,3 milióna eur. Chovajú ich v dvoch spomínaných strediskách na Veľkej lúke na Muránskej planine a v Dobšinej. V minulosti bolo jedno zo stredísk aj pri Dobšinskej ľadovej jaskyni a na už spomínaných Pasekách (dokopy bolo týchto stredísk päť).

Kone sa počas roka (do októbra) pasú v rôznych častiach Muránskej planiny, napríklad v lokalite Vohan. Celkovo ide o 95 spásaných hektárov.

Chov norika muránskeho bol založený pred viac ako 70 rokmi, v roku 1950. Ako šľachtiteľský chov ho oficiálne uznali v roku 1995. Podľa údajov spoločnosti Lesy SR sa od začiatku 50. rokov do roku 2020 podarilo odchovať vyše 3800 koní tohto plemena pre lesnú prevádzku.

Foto: Sobotnik.sk

Sobotnik.sk

Recent Posts

OŽĎANY: Na R2 skončilo auto na streche, jeden človek je zranený. Zasahujú hasiči

Jedna osoba utrpela zranenia pri nehode, ktorá sa stala v piatok (13. 9. 2024) večer…

2 dni ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Sídlisko Západ II už nevznikne. Dôvodov je viacero, jeden je oficiálny

Sídlisko Západ II v Rimavskej Sobote, kde mali pred vyše tromi dekádami rokov vzniknúť nové…

3 dni ago

Lučenčania sa dočkali, po 9 rokoch sa otvára nová krytá plaváreň

Novovybudovaná krytá plaváreň bude verejnosti otvorená v rámci skúšobnej prevádzky v piatok 27. septembra 2024.…

4 dni ago

R. SOBOTA: SOŠTaAP zrekonštruovali za 6 miliónov eur

Viac ako šesť miliónov eur investoval BBSK do rekonštrukcie SOŠTaAP Rimavská Sobota. Cieľom bolo zlepšiť…

5 dní ago

TISOVEC: Na pracovnom stretnutí sa zišlo takmer 20 starostov a primátorov. Témou boli projekty a výzvy

hlavnou témou boli projekty samospráv a čerpanie financií z výziev. Na stretnutí sa zúčastnili aj…

6 dní ago

Medzi Lehotou nad Rimavicou a Kokavou bola nájdená munícia. Privolali k nej pyrotechnika

Aj po 80 rokoch od čias druhej svetovej vojny sa stáva, že sa niekde nájde…

1 týždeň ago