Tisovec

Parná zubačka vyrazí na jazdu medzi Tisovcom a Jesenským. Jazda je súčasťou 150. výročia trate

TISOVEC – Sezóna historických vlakov po najkrajších tratiach Banskobystrického kraja sa síce skončila, no milovníci historických vlakov sa môžu tešiť ešte na jednu príležitosť. Po troch rokoch sa na koľajnice vracia parná zubačka.

Tri roky prechádzala generálnymi opravami a na koľajnice vyrazí pri príležitosti 150. výročia sprevádzkovania železničnej trate medzi Jesenským a Tisovcom. Podujatie sa uskutoční v sobotu 28. septembra 2024, je určené širokej verejnosti a okrem zážitkovej jazdy parnou zubačkou je pripravený aj sprievodný program na železničnej stanici v Tisovci.

Špeciálna jazda vlakovej súpravy na čele s parnou ozubnicovou lokomotívou, ktorá povedie malebnou trasou Jesenské – Rimavská Sobota – Rimavská Baňa – Hnúšťa – Tisovec, prenesie nadšencov pary do minulosti. Počas osláv unikátnej železničnej pamiatky, ktoré sa uskutočnia v sobotu 28. septembra 2024, sú pripravené aj tri krátke jazdy z Tisovca (do 38 km) a pestrý program priamo v Tisovci od 13:00 do 16:00 hodiny.

Veľmi sa tešíme, že po 3 rokoch opráv vyrazí unikátny parný rušeň TIVc 4296 opäť na koľaje. Pôvodne bol nasadený na ozubnicovú železnicu Caransebes – Subcetate v Rumunsku. V roku 2002 sa podarilo rušeň získať od rumunských štátnych železníc a po opravách v rokoch 2003 – 2014 je v starostlivosti občianskeho združenia(OZ) Zubačka Tisovec“ uviedol Zdenko Lopušný, predseda OZ Zubačka.

Parná zubačka

Železničnú trať údolím rieky Rimava uviedli do prevádzky 5. septembra 1874, tento rok teda slávi 150 rokov nepretržitej prevádzky. Táto historická železničná trať predstavovala významný krok v rozvoji dopravnej infraštruktúry v 80. rokoch 19. storočia, keď spojila juh stredného Slovenska s uhorskou železničnou sieťou.

Išlo o kľúčový úsek plánovanej železničnej siete so zámerom prepojenia horehronských železiarní s Gemerom a tiež zjednodušenia a zlacnenia dopravy materiálu. Rovnako sa zameriavala na spojenie rudných baní a zlievarní s miestami odbytu v monarchii, najmä s Ostravskom.

Oslava 150. výročia trate sa začína slávnostným vypravením parného vlaku z Jesenského do Tisovca a pokračuje kultúrno-hudobným programom na stanici v Tisovci,“ uviedol na margo podujatia Ján Vengrín, primátor mesta Tisovec.

Gabriel Mihályi, starosta obce Jesenské, doplnil: „Súčasťou bohatého programu bude výstava železničnej techniky spravovanej občianskym združením Zubačka Tisovec, prehliadka dobových fotografií zachytávajúcich históriu trate, jazdy s parným ozubnicovým rušňom za tunel a prehliadky železničného múzea. Budeme veľmi radi, keď si nadšenci historických vlakov, ako aj priaznivci z radov širokej verejnosti nenechajú ujsť takýto netradičný zážitok, ktorým jazda v súprave ťahanej parným rušňom bezpochyby je,“ priblížil Mihályi.

Cestovný lístok na trasu Jesenské – Tisovec je jednosmerný. Kapacita miest je obmedzená a predpredaj sa realizuje prostredníctvom na tejto stránke: https://zazitky.zahoramizadolami.sk/sk/specialna-jazda-k-150-vyrociu-trate-jesenske-tisovec : Návrat naspäť do Jesenského je možný vlakovými spojmi ZSSK, ktoré premávajú v pravidelných dvojhodinových intervaloch.

Organizátori podujatia sú mestá a obce Tisovec, Jesenské, Rimavská Baňa, Hnúšťa, Rimavská Sobota a Občianske združenie Zubačka. Podujatie partnersky podporili Banskobystrický samosprávny kraj, krajská organizácia cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus a oblastná organizácia cestovného ruchu Gemer. Podujatie je po záštitou Želecníc Slovenskej republiky (ŽSR).

Grafikony jázd:

Špeciálna jazda k 150. výročiu trate Jesenské – Tisovec

JESENSKÉ – TISOVEC
Stanica
PríchodOdchod
Jesenské

9:45
Rimavská Sobota
10:1010:35
RimavskáBaňa
11:0712:13
Hnúšťa
12:2712:47
Tisovec
13:15
Špeciálna jazda k 150. výročiu trate Jesenské – Tisovec

TISOVEC – do 38.000 km
Stanica
OdchodPríchod
Jazda I
14:3014:45
Jazda II
15:0015:15
Jazda III
15:3015:45
Sobotnik.sk

Recent Posts

Poltár postaví parkovisko s altánkom pri cykloceste prepájajúcej dva okresy

Bezplatné parkovisko s kapacitou 28 parkovacích miest postaví samospráva mesta Poltár pri nedávnom dokončenej cyklotrase…

3 dni ago

R. SOBOTA: Aký osud čaká internát? V hre je opäť prestavba na byty

Internát mesto získalo v roku 2013 od Banskobystrického samosprávneho kraja. Stalo sa tak výmenou za…

3 dni ago

OŽĎANY: Na R2 skončilo auto na streche, jeden človek je zranený. Zasahujú hasiči

Jedna osoba utrpela zranenia pri nehode, ktorá sa stala v piatok (13. 9. 2024) večer…

5 dní ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Sídlisko Západ II už nevznikne. Dôvodov je viacero, jeden je oficiálny

Sídlisko Západ II v Rimavskej Sobote, kde mali pred vyše tromi dekádami rokov vzniknúť nové…

6 dní ago

Lučenčania sa dočkali, po 9 rokoch sa otvára nová krytá plaváreň

Novovybudovaná krytá plaváreň bude verejnosti otvorená v rámci skúšobnej prevádzky v piatok 27. septembra 2024.…

1 týždeň ago

R. SOBOTA: SOŠTaAP zrekonštruovali za 6 miliónov eur

Viac ako šesť miliónov eur investoval BBSK do rekonštrukcie SOŠTaAP Rimavská Sobota. Cieľom bolo zlepšiť…

1 týždeň ago