Poltár postaví parkovisko s altánkom pri cykloceste prepájajúcej dva okresy

Odpočívadlo cyklocesty Rimavská Sobota - Poltár pri dedine Ožďany

POLTÁR – Bezplatné parkovisko s kapacitou 28 parkovacích miest postaví samospráva mesta Poltár pri nedávnom dokončenej cyklotrase, ktorá toto okresné mesto prepája so susednou Rimavskou Sobotou. Informovala o tom Jozefína Očenášová z kancelárie primátora mesta.

Celková plocha parkoviska bude mať rozlohu 746,52 m², štyri parkovacie miesta budú vyhradené pre osoby so zdravotným postihnutím (ZŤP). Súčasťou parkoviska budú aj stojany na bicykle.

Cyklotrasa, ktorá prepája dve okresné mestá, sa rýchlo stala jednou z najnavštevovanejších a najkrajších cyklotrás na Slovensku. Nové parkovisko, umiestnené v jej blízkosti, nielenže zlepší prístupnosť k cyklotrase, ale aj k ďalším turistickým atraktivitám v regióne,“ uviedol primátor mesta Poltár Peter Sitor.

Okrem samotného parkoviska sa v rámci projektu vybuduje oddychová zóna, ktorej hlavnou súčasťou bude drevený altánok s lavičkami, poskytujúci miesto na relaxáciu. „V blízkosti altánku bude osadený hrací prvok pre deti z bezpečných a odolných materiálov. Úlohou týchto prvkov je prispieť k zvýšeniu komfortu pre rodiny s deťmi, ktoré navštevujú cyklotrasu a mesto,“ vysvetlila Očenášová.

Budú tam tiež nainštalované odpadkové koše. „Chceme zabezpečiť aj čistotu v okolí parkoviska a oddychovej zóny, a chrániť tak životné prostredie. Pre lepšiu orientáciu návštevníkov bude osadená informačná tabuľa s mapou mesta a jeho turistickými bodmi záujmu, čo uľahčí plánovanie výletov a prehliadok,“ doplnil primátor.

Parkovisko bude mať význam pre mesto i okolie

Realizácia projektu je podľa samosprávy nevyhnutná pre zvýšenie počtu parkovacích miest v meste. Tvrdí, že nové parkovisko zároveň prinesie vyššiu bezpečnosť, zlepšenie organizácie dopravy a zrevitalizuje ďalšiu časť mesta.

Výstavba altánku, cyklostojanov a hracieho prvku zvýši atraktivitu prostredia pre rodiny, cyklistov a turistov. Podľa slov primátora je projektu je prilákať viac návštevníkov, zlepšiť dostupnosť k cyklotrase a prispieť k zvýšeniu návštevnosti mesta. Súčasťou revitalizácie bude aj výsadba 34 stromov druhu javor mliečny, čím sa podporí životné prostredie,“ doplnila Očenášová.

Výstavba bude možná vďaka regionálnemu príspevku takmer 166 000 eur, ktorý mesto získalo bez nutnosti spolufinancovania.

Foto: ilustračné (odpočívadlo na cykloceste Poltár – Rimavská Sobota pri Ožďanoch)

Pridaj komentár