R2 KRIVÁŇ – MÝTNA: Problém so skládkou ani po roku nevyriešili. Môže to ovplyvniť termín dokončenia

R2 Kriváň - Mýtna

MÝTNA/KRIVÁŇ. Najzložitejšia slovenská dopravná stavba súčasnosti, rýchlostná cesta R2 Kriváň – Mýtna, napreduje každým dňom. Skládka, ktorá môže stavbu skomplikovať a predražiť, je však stále na svojom pôvodnom mieste. Rozhodnutie o riešení zatiaľ nepadlo.

Približne 9,3-kilometrový úsek má najdlhšiu estakádu na Slovensku a považuje sa za najkomplikovanejšiu dopravnú stavbu Slovenska. Spomínaná estakáda meria takmer päť kilometrov a má v najvyššou bode úroveň 45 metrov nad terénom. Hoci výstavba napreduje rýchlym tempom, časť, na ktorej sa nachádza vyše polstoročia stará skládka odpadu, ostáva nedoriešená.

Ešte počas augusta roka 2023 informovala Národná diaľničná spoločnosť, že skládka má približne 30-tisíc metrov kubických, čo je desaťnásobne viac, ako sa predpokladalo. Upozorňovali, že to môže výstavbu predĺžiť a predražiť. Investičný riaditeľ NDS Stanislav Beňo vtedy odhadol navýšenie nákladov o päť až sedem miliónov eur. „Onedlho bude zriadená komisia pre riešenie sporov, ktorá má nájsť vhodné riešenie.“

Informovali sme sa, či sa odvtedy problém so skládkou podarilo vyriešiť. Zdá sa, že dohoda je aj po roku zatiaľ v nedohľadne. „Aktuálne nie je na stole finálna dohoda, prebiehajú spoločné rokovania so všetkými zúčastnenými stranami s cieľom nájsť najlepšie možné riešenie,“ vyjadrilo svoje všeobecné stanovisko oddelenie marketingu a komunikácie NDS.

Pôvodný termín odovzdania nového úseku rýchlostnej cesty R2 Kriváň – Mýtna bol stanovený na jún roka 2025. Či sa termín napokon kvôli skládke predĺži, zatiaľ nie je jasné. „V súčasnosti platí, že úsek bude odovzdaný v priebehu budúceho roka,“ odkázali stručne z NDS.

Čo sa týka celkovej výstavby úseku, tá očividne postupuje pomerne rýchlo a termín jún 2025 by teoreticky mohol byť dodržaný. Avšak nevyriešený problém so skládkou môže viesť k posunutiu dokončenia stavby, ktorý sa v minulosti už opakovane posúval.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár