Gemer-Malohont

RÁKOŠ: Nadšenci zachraňujú starý banícky dom. Turistov láka i hrad, kostol a náučný chodník

RÁKOŠ – Novou turistickou atrakciou obce Rákoš v okrese Revúca sa môže stať pôvodný banícky dom, ktorý v súčasnosti zachraňuje miestne občianske združenie (OZ) Rákošská cächa. Dobrovoľníci však v tomto prípade vedú neľútostný boj s časom, keďže pamiatka je vo veľmi zlom stave a reálne jej hrozí zánik.

Staré banícke domy sú v Rákoši dva a Rákošská cächa už roky chcela jeden z nich získať, ale združeniu sa to dlho nedarilo. Situáciu zmenila až smutná udalosť, úmrtie majiteľa jedného z domov s číslom popisným 111. „Dcéry pôvodného majiteľa nás hneď oslovili, či ešte máme o dom záujem a darovali nám ho,“ vysvetlil pre Sobotnik.sk Július Pavelko, predseda OZ Rákošská cächa.

Spadnutá zadná stena baníckeho domu

Bohužiaľ, dom je skutočne v zlom stave. Severná časť, teda zadná stena je úplne zvalená. Deravá je strecha, cez ktorú zateká. Podlaha do pivnice je prepadnutá a diery sú aj v strope. „Obávam sa, že ak príde veľká zima a ťažký sneh, tak celý dom ‚kľakne‘. Aj z popola sa síce dá niečo postaviť, ale už by to nemalo ten charakter pôvodnej staroby,“ konštatoval Pavelko.

Zostáva len veriť, že starý domček prežije. Napokon dnes už zimy bývajú miernejšie ako v minulosti a snehu je taktiež oveľa menej. OZ Rákošská cächa však ani v súčasnosti nestojí so založenými rukami a jeho členovia na dome ihneď zorganizovali prvú brigádu. Uskutočnila sa koncom augusta a dom počas nej museli doslova oslobodiť zo zovretia rôznej zelene, ktorá ho za roky obrástla.

Starý banícky dom v dedine Rákoš

Bol som prekvapený, koľko ľudí na brigádu prišlo. Veľmi nám pomohol aj podnikateľ Ján Hudaček, ktorý bezplatne odviezol desať vlečiek vysekaného porastu,“ poďakoval sa predseda OZ.

Dom je národnou kultúrnou pamiatkou, OZ Rákošská cächa chce preto v prvom rade zabezpečiť jeho ohliadku pamiatkarmi. „Zaujíma nás, čo navrhnú, aký postup. Potom budeme zháňať z ministerstva kultúry a rôznych inštitúcií nejaké dotácie. Chceme stavbu aspoň zabezpečiť a stabilizovať, keďže je to váľková stavba a ak by zvlhla, nebolo by to dobré,“ podotkol Pavelko.

Interiér baníckeho domu Rákoš

O pomoc chcú požiadať aj združenie Gotická cesta či svojich známych, ktorí opravujú hrad Uhrovec. „Predpokladám, že ešte v októbri to prídu pozrieť. Je to síce národná kultúrna pamiatka, kde treba byť opatrný pri každom zásahu, ale pri havarijnom stave sa dá niečo urobiť aj bez nejakých špeciálnych povolení,“ vysvetlil predseda Rákošskej cächy.

Cieľom združenia je vytvoriť v dome expozíciu venovanú životu baníckej rodiny. Zachoval sa v ňom aj starý historický nábytok a bývalé majiteľky sľúbili, že by nám niečo z toho darovali. Zakomponovali by sme tam i niečo z baníckej histórie. Ja osobne by som bol rád, keby niekedy v budúcnosti vzadu za domom vzniklo niečo moderné na ubytovanie, alebo turistické informačné centrum,“ avizoval predseda OZ.

Kostol Rákoš

Ak by sa podarilo banícky dom zachrániť a opraviť, Rákoš by okrem hradu a gotického kostola získal ďalšiu turistickú zaujímavosť. „Registrujeme tam peknú návštevnosť, hlavne cez víkendy vždy niekto prichádza. Na našom náučnom chodníku je ich trochu menej, ale možno sa to zmení teraz počas jesene, keď začne večerné sledovanie letu netopierov.“

Hradu Rákoš sa združenie chce venovať v budúcom roku, keďže je pri ňom zopár vyvalených stromov v ťažko prístupnom teréne. „Musíme s tým teda niečo robiť. Naši spomínaní priatelia z hradu Uhrovec nám pomohli zastabilizovať jeden roh muriva a urobili aj rôzne škárovania. Bol by tam potrebný ešte výrub nejakých stromov, aby ich koreňové systémy nenarúšali murivá, avizoval Pavelko.

OZ Rákošská cächa prevádzkuje aj banícku expozíciu, ktorá vznikla v časti Rákošská Baňa. „Otvárali sme ju v roku 2020 a myslím, že sa za ten časť dostala do povedomia ľudí. Často nás kontaktujú ľudia, ktorí ju chcú navštíviť,“ zakončil predseda OZ.

Banícka expozícia Rákošská Baňa

Rákošská cächa plánovala aj výstavbu rozhľadne nad dedinou, ale na takú veľkú investíciu sa jej zatiaľ nepodarilo získať peniaze. Je to však stále živý zámer a ak sa vyskytne vhodná grantová výzva, združenie je pripravené zapojiť sa do nej.

Interiér baníckeho domu Rákoš
Banícka expozícia Rákošská Baňa
Interiér kostola v Rákoši
Kostol Rákoš
Sobotnik.sk

Recent Posts

RADNOVCE: Na post starostu kandiduje 6 ľudí, 4 z nich sú nezamestnaní

K urnám prídu voliť starostu či poslanca aj obyvatelia niektorých obcí Gemera-Malohontu a Novohradu. Celý…

11 hodín ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Dokedy bude zúžená cesta pri priemyselnom parku?

Zúžená cesta by čoskoro mala byť minulosťou, ako potvrdila polícia aj ministerstvo hospodárstva. Stane sa…

13 hodín ago

Na hlavnej ceste medzi Tornaľou a R. Sobotou skončilo auto prevrátené na boku

Jedna osoba utrpela zranenia pri dopravnej nehode, ktorá sa stala vo štvrtok večer na hlavnej…

1 deň ago

Pozreli sme sa do veľkej slovenskej bane. Už čoskoro môžete aj vy

Novou turistickou atrakciou Gemera sa stanú vstupy do bane pri Jelšave. Pôjde o nevšedné dobrodružstvo…

4 dni ago

Hollókő je unikátna maďarská dedina so strechami z Poltára

Klenotom medzi maďarskými dedinami je obec Hollókő. Pre zachovanú ľudovú palócku architektúru je lákadlom pre…

6 dní ago

R2 KRIVÁŇ – MÝTNA: Problém so skládkou ani po roku nevyriešili. Môže to ovplyvniť termín dokončenia

Najzložitejšia slovenská dopravná stavba súčasnosti, rýchlostná cesta R2 Mýtna - Kriváň, napreduje každým dňom Celý článok…

7 dní ago