Revúca

Revúca má najvyššiu rozhľadňu na Gemeri. Povedie k nej náučný chodník aj cyklotrasa

REVÚCA – Najvyššou v regióne Gemer-Malohont a blízkom okolí sa stala nová rozhľadňa na Šturmanovej hore pri Revúcej. Meria takmer 20 metrov, čím o štyri metre prekonala doteraz najvyššiu rozhľadňu na vrchu Maginhrad pri Nižnom Skálniku v Rimavskosobotskom okrese.

Revúca bude z tejto rozhľadne ako na dlani. Výhľad bude aj na Muránsky hrad,“ načrtol pre Sobotnik.sk primátor Revúcej Július Buchta.

Dodal, že v spolupráci s Banskobystrickým samosprávnym krajom teraz riešia prístupovú cestu k rozhľadni (ide o odbočku z hlavnej cesty smerom na Muránsku Dlhú Lúku). „Preverujeme, či tam máme viac ako 50 percent pozemkov, aby sme k nej mohli vybudovať cyklochodník, teda asfaltovú cestu pre cyklodopravu,“ vysvetlil primátor.

Dve prístupové cesty k rozhľadni

Pochopiteľne, asfaltový cyklochodník je zatiaľ hudbou budúcnosti a samospráva bude musieť na tento finančne náročný zámer v prvom rade získať peniaze. Už teraz však buduje cyklotrasu, teda trochu spevnenú lesnú cestu pre cyklistov, na ktorej budú aj smerovníky. Hotová by mohla byť zhruba do mesiaca.

Okrem toho povedie k rozhľadni aj druhá prístupová cesta, ktorou má byť nový náučný chodník s infopanelmi priamo z Revúcej (okolo vodojemu). „Táto trasa bude kratšia, ale aj strmšia,“ priblížil Buchta, podľa ktorého je tento zámer v štádiu príprav. Samospráva neskôr plánuje pri rozhľadni ešte jednu atrakciu, ale to bude prekvapenie, o ktorom zatiaľ nechce hovoriť.

Výstavba rozhľadne dosiahne náklady okolo 100 000 eur. Z toho 40 000 eur mesto získalo z výzvy Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Zvyšok hradia Mestské lesy Revúca vo forme financií, ktoré by inak šli do mestského rozpočtu.

Sestra rozhľadne na Maginhrade

Zaujímavosťou je, že rozhľadňu na Šturmanovej hore navrhol rovnaký projektant ako rozhľadňu na Maginhrade. Trochu sa na ňu preto podobá, ale nie je totožná dizajnom ani výškou.

My sme požadovali o niečo vyššiu rozhľadňu, keďže naše bukové lesy sú vyššie ako tie na Maginhrade,“ ozrejmil pre Sobotnik.sk konateľ Mestských lesov Revúca Ladislav Szabó.

Dodal, že ak sa nejako zásadne nezhorší počasie, rozhľadňu by chceli slávnostne otvoriť okolo 15. októbra. Presný dátum však zatiaľ nie je určený. „Ako lesník si predstavujem, že vtedy bude krásna jeseň,“ dodal konateľ.

Na záver treba zdôrazniť, že na novej revúckej rozhľadni sa ešte pracuje, nie je dokončená a jej okolie je staveniskom. Platí tam preto zákaz vstupu.

Sobotnik.sk

Recent Posts

R. SOBOTA: Aký osud čaká internát? V hre je opäť prestavba na byty

Internát mesto získalo v roku 2013 od Banskobystrického samosprávneho kraja. Stalo sa tak výmenou za…

2 minúty ago

OŽĎANY: Na R2 skončilo auto na streche, jeden človek je zranený. Zasahujú hasiči

Jedna osoba utrpela zranenia pri nehode, ktorá sa stala v piatok (13. 9. 2024) večer…

2 dni ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Sídlisko Západ II už nevznikne. Dôvodov je viacero, jeden je oficiálny

Sídlisko Západ II v Rimavskej Sobote, kde mali pred vyše tromi dekádami rokov vzniknúť nové…

3 dni ago

Lučenčania sa dočkali, po 9 rokoch sa otvára nová krytá plaváreň

Novovybudovaná krytá plaváreň bude verejnosti otvorená v rámci skúšobnej prevádzky v piatok 27. septembra 2024.…

4 dni ago

R. SOBOTA: SOŠTaAP zrekonštruovali za 6 miliónov eur

Viac ako šesť miliónov eur investoval BBSK do rekonštrukcie SOŠTaAP Rimavská Sobota. Cieľom bolo zlepšiť…

5 dní ago

TISOVEC: Na pracovnom stretnutí sa zišlo takmer 20 starostov a primátorov. Témou boli projekty a výzvy

hlavnou témou boli projekty samospráv a čerpanie financií z výziev. Na stretnutí sa zúčastnili aj…

6 dní ago