Nezaradené

R. SOBOTA: Aký osud čaká internát? V hre je opäť prestavba na byty

RIMAVSKÁ SOBOTA – Internát na Školskej ulici v Rimavskej Sobote je nekonečný príbeh, ktorý aktuálne pokračuje. Na utorkovom (17. 9. 2024) zasadnutí rimavskosobotského mestského zastupiteľstva budú poslanci rozhodovať o jeho ďalšom osude.

Pripomeňme, že internát mesto získalo v roku 2013 od Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Stalo sa tak výmenou za pozemky pod cestnými komunikáciami, ktoré kraj spravuje. Využitie pre rozľahlú budovu sa však nepodarilo nájsť, postupne sa vyprázdňovala a chátrala.

Nasťahovali sa do nej bezdomovci, ktorých tam podľa údajov samosprávy býva niekoľko desiatok. V objekte vzniklo aj niekoľko menších požiarov.

Vedenie mesta na čele s primátorom Jozefom Šimkom dlhodobo presadzovalo zámer prestavby objektu na 132 nájomných bytov. Proti bola časť mestských poslancov, ktorí v nej chceli zariadenie sociálnych služieb. Polemika okolo využitia budovy trvá už celé roky bez zjavného výsledku.

Na jar tohto roka napokon poslanci rozhodli o odpredaji budovy za minimálnu cenu 1,2 milióna eur. Žiadny záujemca sa však nenašiel, kúpnu cenu preto začiatkom leta znížili na jeden milión eur. Výsledok však bol rovnaký.

Uznesením MsZ z marca 2024 bol schválený odpredaj budovy bývalého domova mládeže a garáže s prislúchajúcimi pozemkami formou obchodnej verejnej súťaže (VOS). Boli vypísané dve kolá na odpredaj týchto nehnuteľností. Druhé kolo bolo inzerované 30 dní aj na portáloch www.nehnutelnosti.sk, www.topreality.sk, www.reality.sk, avšak nikto neprejavil záujem o kúpu,“ uvádza sa v aktuálnej dôvodovej správe.

Primátor sa preto rozhodol predložiť poslancom iný návrh na využitie budovy. Má ísť o odpredaj budov bez pozemkov formou VOS s cieľom revitalizácie budovy a jej okolia formou prestavby na obytnú zónu s prevládajúcou funkciou bývania v podobe nájomných bytov a to vrátane rekonštrukcie, resp. vybudovania potrebnej infraštruktúry.

Po zrekonštruovaní mesto odkúpi budovy späť v súlade s podmienkami pre poskytnutie podpory na obstaranie nájomných bytov zverejnenými Štátneho fondu rozvoja bývania na aktuálny rok,“ dodáva sa v dôvodovej správe.

V nej je zároveň uvedené stanovisko komisie výstavby, dopravy a územného plánovania MsZ. Väčšina jej členov nesúhlasí s odpredajom a následnou kompletnou prestavbou na byty, ale odporúčajú predaj s cieľom prestavby na polyfunkčnú budovy, kde by 50 percent tvorili byty a druhú polovicu nebytové priestory.

Foto: Sobotnik.sk

Sobotnik.sk

Recent Posts

Poltár postaví parkovisko s altánkom pri cykloceste prepájajúcej dva okresy

Bezplatné parkovisko s kapacitou 28 parkovacích miest postaví samospráva mesta Poltár pri nedávnom dokončenej cyklotrase…

2 dni ago

OŽĎANY: Na R2 skončilo auto na streche, jeden človek je zranený. Zasahujú hasiči

Jedna osoba utrpela zranenia pri nehode, ktorá sa stala v piatok (13. 9. 2024) večer…

4 dni ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Sídlisko Západ II už nevznikne. Dôvodov je viacero, jeden je oficiálny

Sídlisko Západ II v Rimavskej Sobote, kde mali pred vyše tromi dekádami rokov vzniknúť nové…

5 dní ago

Lučenčania sa dočkali, po 9 rokoch sa otvára nová krytá plaváreň

Novovybudovaná krytá plaváreň bude verejnosti otvorená v rámci skúšobnej prevádzky v piatok 27. septembra 2024.…

6 dní ago

R. SOBOTA: SOŠTaAP zrekonštruovali za 6 miliónov eur

Viac ako šesť miliónov eur investoval BBSK do rekonštrukcie SOŠTaAP Rimavská Sobota. Cieľom bolo zlepšiť…

1 týždeň ago

TISOVEC: Na pracovnom stretnutí sa zišlo takmer 20 starostov a primátorov. Témou boli projekty a výzvy

hlavnou témou boli projekty samospráv a čerpanie financií z výziev. Na stretnutí sa zúčastnili aj…

1 týždeň ago