Gemer-Malohont

R. SOBOTA: SOŠTaAP zrekonštruovali za 6 miliónov eur

RIMAVSKÁ SOBOTA – Viac ako šesť miliónov eur investoval Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) do rekonštrukcie Strednej odbornej školy technickej a agropotravinárskej (SOŠTaAP) v Rimavskej Sobote. Informovala o tom hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Veľká investícia podľa jej slov zmení praktické vyučovanie v tejto škole. „Vďaka peniazom z Európskej únie a iniciatíve Catching-Up Regions tam dnes majú študenti k dispozícii úplne nové autoopravárenské dielne a prístrešok pre agrotechniku. Veľkou rekonštrukciou prešli cukrárske a mäsiarske dielne i kuchyňa, a po 15 rokoch sa v škole podarilo obnoviť pekársku dielňu,“ vymenovala Štepáneková.

Na SOŠTaAP študuje 450 žiakov v dennom a nadstavbovom štúdiu, vyučovacími jazykmi sú slovenčina a maďarčina. Dĺžka štúdia je 2, 3 alebo 4 roky. Podľa portálu Idemnastrednu.sk sa po štúdiu zamestná 80 percent absolventov tejto školy, 4,5 percenta je prijatých na vysokoškolské štúdium.

Ako sa uvádza na oficiálnej internetovej stránke SOŠTaAP, škola vznikla 1. septembra 2014 rozhodnutím BBSK pretransformovať bývalú Spojenú školu na Okružnej ulici v Rimavskej Sobote. Tá pozostávala pôvodne z dvoch organizačných zložiek, ktorými bola Stredná odborná škola a Stredná odborná škola technická. Po transformácii z nich vznikla jedna organizačná zložka. Cieľom bolo zjednodušiť vedenie pedagogickej dokumentácie a umožniť spájanie jednotlivých odborov obidvoch škôl do spoločných tried, čo dovtedy nebolo možné.

SOŠTaAP poskytuje široký výber učebných a študijných odborov, dobre vybavené učebne, možnosti rôznych športových aktivít a záujmovej činnosti, možnosť ubytovania a stravovania priamo v priestoroch školy. Škola v rámci podnikateľskej činnosti ponúka svoje cukrárske výrobky, dopravné služby, opravárenské služby, poľnohospodárske práce fyzickým i právnickým osobám, ako aj možnosť získania alebo rozšírenia vodičského oprávnenia na vedenie osobných automobilov a traktorov.

Foto: facebooková stránka SOŠTaAP Rimavská Sobota

Sobotnik.sk

Recent Posts

Poltár postaví parkovisko s altánkom pri cykloceste prepájajúcej dva okresy

Bezplatné parkovisko s kapacitou 28 parkovacích miest postaví samospráva mesta Poltár pri nedávnom dokončenej cyklotrase…

2 dni ago

R. SOBOTA: Aký osud čaká internát? V hre je opäť prestavba na byty

Internát mesto získalo v roku 2013 od Banskobystrického samosprávneho kraja. Stalo sa tak výmenou za…

2 dni ago

OŽĎANY: Na R2 skončilo auto na streche, jeden človek je zranený. Zasahujú hasiči

Jedna osoba utrpela zranenia pri nehode, ktorá sa stala v piatok (13. 9. 2024) večer…

4 dni ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Sídlisko Západ II už nevznikne. Dôvodov je viacero, jeden je oficiálny

Sídlisko Západ II v Rimavskej Sobote, kde mali pred vyše tromi dekádami rokov vzniknúť nové…

5 dní ago

Lučenčania sa dočkali, po 9 rokoch sa otvára nová krytá plaváreň

Novovybudovaná krytá plaváreň bude verejnosti otvorená v rámci skúšobnej prevádzky v piatok 27. septembra 2024.…

6 dní ago

TISOVEC: Na pracovnom stretnutí sa zišlo takmer 20 starostov a primátorov. Témou boli projekty a výzvy

hlavnou témou boli projekty samospráv a čerpanie financií z výziev. Na stretnutí sa zúčastnili aj…

1 týždeň ago