Najväčšia škola v Lučenci má novinku. Žiakom pri výučbe pomôže nové darované auto

LUČENEC – Novučičké auto, ktoré poslúži študentom ako moderná učebná pomôcka, je jednou z noviniek, ktoré pri príležitosti začiatku nového školského roka predstavila Stredná odborná škola hotelových služieb a dopravy (SOŠ HSaD) v Lučenci.

Toto auto budeme využívať vo výchovno-vzdelávacom procese a na odbornom výcviku, kde si naši študenti budú môcť priamo v tomto novom vozidle pozrieť nové technológie ohľadom elektroinštalácie či motorového zariadenia,“ uviedol pre Sobotnik.sk riaditeľ školy Juraj Vitek.

Nové auto

Darované vozidlo nie je žiadnym ojazdeným kusom, práve naopak. Ide o úplne nový Peugeot 208 GT v najvyššej výbave. Automobil podaroval škole priamo koncern Stellantis, ktorý ho vyrába, pričom celú akciu sprostredkovala firma Auto Viba Lučenec.

Ako povedal Michal Baláž, vedúci predaja nových vozidiel firmy Auto Viba, touto formou chceli školu v Lučenci podporiť. „Je to predovšetkým pekné gesto výrobcu, respektíve slovenského importéra,“ podotkol Baláž. Dodal, že aktuálne pracujú ešte na tom, aby už na jeseň škola dostala aj nový elektromobil.

Budeme mu však musieť trochu prispôsobiť našu dielňu, pretože v rámci opráv elektromobilov sú iné bezpečnostné prvky, keďže sa tam pracuje s vysokým napätím,“ doplnil riaditeľ SOŠ HSaD.

O odbor automechanik je záujem

Práve vzdelávanie automechanikov pre automobilové opravovne je jedno zo zameraní SOŠ HSaD. Škola má dva takéto učebné odbory, automechanik-opravár a klampiar.

Do tohto ročníka sme vedeli prijať 12 automechanikov, ale je to veľmi populárny učebný odbor, ktorý by sme dokázali naplniť 25 až 30 žiakmi,“ konkretizoval Vitek.

Darované auto Peugeot 208 GT
Darované auto Peugeot 208 GT

Na ich výučbu slúži už spomínaná školská dielňa, ktorá funguje vlastne aj ako bežný autoservis, kde si vodiči môžu nechať opraviť svoje vozidlá mladými automechanikmi. Samozrejme, dohliadajú na nich skúsení majstri odborného výcviku.

Týchto bežných opráv sa zúčastňujú naši tretiaci. Ide o mechanické veci, motorové, alebo aj elektronické. Zvyknú však pracovať aj v rámci iných autoservisov,“ priblížil riaditeľ školy.

Školská dielňa na opravu áut
Školská dielňa na opravu áut

V súčasnosti sa v SOŠ HSaD zameriavajú na opravy áut so spaľovacími motormi, ale pripravujú sa už aj na elektromobily. „Je to trend, ktorému sa nevyhneme. Je preto našou povinnosť naučiť našich žiakov opravovať aj elektromobily,“ zakončil Vitek.

Najväčšia škola v regióne

SOŠ HSaD má aktuálne vyše 600 študentov a je najväčšou školou v Lučenci aj celom regióne Novohrad. Celkovo má 18 študijných a učebných odborov. Pedagogický zbor tvorí približne 80 učiteľov. Celkový počet zamestnancov školy je 127.

Škola sa zameriava na poľnohospodárstvo, gastronómiu, cestovný ruch a služby (autoservis, kaderníctvo či kozmetika). V júni 2024 zavŕšila takmer rok trvajúcu kompletnú rekonštrukciu svojich priestorov za zhruba 6,2 milióna eur.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár