TISOVEC: Na pracovnom stretnutí sa zišlo takmer 20 starostov a primátorov. Témou boli projekty a výzvy

TISOVEC – Bezmála 20 primátorov a starostov z regiónu Gemer-Malohont sa zišlo v piatok (6. 9.) na pracovnom stretnutí v Tisovci. Jeho hlavnou témou boli projekty samospráv a čerpanie financií z výziev. Na stretnutí sa zúčastnili aj čelní predstavitelia Národnej rozvojovej agentúry (NRA) a Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity.

Ako v úvode uviedol riaditeľ NRA Ján Konček, jeho inštitúcia sa snaží mestám a dedinám pomáhať pri príprave, písaní a implementácií projektov z eurofondov. „Hlavne sa snažíme pretaviť požiadavky z praxe do výziev, aby výzvy, ktoré sa pripravujú na rôzne témy, boli realizovateľné. Preto sme s pánom primátorom Vengrínom pripravili toto stretnutie, pretože vieme, že požiadavky z praxe sú niekedy iné, ako je vo výzvach predkladané,“ vysvetlil Konček.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Alexander Daško, primátor Tisovca Ján Vengrín a riaditeľ Národnej rozvojovej agentúry Ján Konček
Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Alexander Daško, primátor Tisovca Ján Vengrín a riaditeľ Národnej rozvojovej agentúry Ján Konček

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Alexander Daško doplnil, že takéto stretnutia by sa mali opakovať častejšie, aby vedeli, čo primátori a starostovia potrebujú. „Som rád, že som tu a že môžeme debatu rozvinúť do takej miery, aby sme si odniesli veci, ktoré chceme spracovať v Bratislave,“ podotkol Daško. Zároveň prítomných oboznámil s aktuálnymi výzvami Úradu splnomocnenca vlády SR a poskytol im k nim dôležité informácie, aby ich využili pre svoje projekty.

projekty

Primátor Tisovca Ján Vengrín ako organizátor stretnutia označil diskusiu za vecnú a konštruktívnu. „My, zástupcovia samospráv, sme sa dozvedeli potrebné a dôležité informácie k jednotlivým výzvam. V rámci diskusie sme pánovi splnomocnencovi predniesli naše návrhy k príprave ďalších výziev a ich efektívnemu čerpaniu v prospech samospráv,“ povedal.

Spomenul tiež, že mesto Tisovec patrí do Atlasu rómskych komunít a preto využili možnosť a zapojili sa do integrovanej výzvy. „Podali sme v prvom kole projekt s názvom Rekonštrukcia Hviezdoslavovej ulice s novým asfaltovým krytom a so spevnením krajníc. Prajem si, aby sme boli úspešní v tomto projekte,“ zakončil tisovský primátor.

projekty

Okrem neho boli na stretnutí prítomní primátori Jelšavy a Hnúšte Milan Kolesár a Martin Pliešovský, starostka Klenovca Katarína Pribilincová, starosta Muráňa Roman Goldschmidt a ďalší zástupcovia samospráv.

Pridaj komentár