Gemer-Malohont

Poklady na Železníku prilákali stovky ľudí. Najväčší záujem bol opäť o sirkovské guľky

ŽELEZNÍK – Tradičným augustovým podujatím v bývalej baníckej osade Železník (časť obce Sirk v okrese Revúca) sa počas ostatných rokov stali Poklady Železníka. Tohto roku sa konali v posledný augustový deň pod názvom Poklady na Železníku.

Medziročne došlo k zmene organizátora, namiesto občianskeho združenia (OZ) Skryté poklady Slovenska sa ním stala obec Sirk a OZ Železník. Predseda OZ Skryté Poklady Slovenska Ladislav Bene, ktorý podujatie v minulých rokoch pripravoval, totiž nebýva v regióne a pripravovať všetko „na diaľku“ bolo pre neho ťažké.

Súčasne so zmenou organizátora sa mierne zmenil názov akcie z Poklady Železníka na Poklady na Železníku. Noví organizátori majú našu plnú podporu a sme radi, že prevzali iniciatívu. Zabezpečovať toto podujatie bolo pre nás čoraz náročnejšie, preto pokračovanie a ďalší rozvoj tradície, ktorú sme založili, nechávame s plnou dôverou na nich. Veríme, že podujatie bude stále zaujímavé pre ľudí z regiónu a okolia,“ povedal Bene pre Sobotnik.sk.

Inak sa však pre bežného návštevníka nič zásadné nezmenilo. Pripravený bol opäť bohatý kultúrny program s vystúpeniami folkloristov, divadla a hudobnej skupiny. Novinkou akcie bola hra s obrom Železníkom na malom rozprávkovom chodníku, ktorý OZ Skryté Poklady Slovenska vybudovalo tohto roku. Nechýbali ani rôzne atrakcie pre deti.

Súčasťou podujatia sú tradične aj dobré jedlá. Tak ako po minulé roky, aj teraz bol najväčší záujem o sirkovské guľky. Hoci ich varili v dvoch kotloch, čakalo sa na ne dlho, niekedy až do hodiny. V ponuke však boli aj telepské držky, guľáš, koláče a iné dobroty.

Organizátorom podujatia Poklady na Železníku vyšlo i slnečné počasie, možno až príliš, keďže stále pretrvávajú úmorné horúčavy. Bohužiaľ, neuskutočnila sa komentovaná prehliadka zaujímavostí Železníka, keďže napokon nemohol prísť človek, ktorý mal zabezpečiť výklad.

Myslím si, že podujatie sa napriek tomu vydarilo. Prišlo veľa ľudí a s účasťou sme spokojní,“ konštatoval pre Sobotnik.sk starosta obce Sirk Daniel Fakla.

Slávna história

Osada Železník je situovaná na rovnomennom 814 metrov vysokom kopci, ktorý ukrýval najväčšie ložisko železnej rudy v Uhorsku a štvrté najväčšie v celej bývalej rakúsko-uhorskej monarchii. Ruda sa tam ťažila celé stáročia, pričom vrcholom bola približne polovica 19. storočia. Na Gemeri sa vtedy vyťažila takmer polovica všetkej rudy v Uhorsku a len v samotnom Železníku necelá štvrtina.

Na takomto významnom mieste v minulosti život doslova kypel, veď vo vrcholných časoch v železníckych baniach pracovalo okolo 2000 ľudí. Ložisko sa však postupne vyčerpalo, ťažba bola čoraz náročnejšia a nerentabilná, až napokon v roku 1965 došlo k jej zastaveniu.

Pre Železník to znamenalo premenu z rušného ťažobného strediska na ospalú horskú osadu stratenú v horách. Dnes tam žije len okolo 150 ľudí a je navyše rozdelený do katastrov dvoch dedín – Turčoka a Sirku.

Bohužiaľ, pamiatok na bývalé banícke časy sa v Železníku nezachovalo až tak veľa. Patria medzi ne uzatvorené portály baní, domy v bývalých baníckych kolóniách, staré banícke kino (neskôr pomenované Stachanov), banícka kolkáreň s hudobným altánkom či rampa pred ním, ktorú samospráva v nedávnej minulosti opravila.

Ďalšie zaujímavosti sú v blízkom okolí. Je to napríklad vysoká pec v Červeňanoch, Náučný chodník malých netopierov so zvyškami starých baníckych diel pri Rákoši, alebo banícka expozícia, ktorú v Rákošskej Bani zriadilo združenie Rákošská cächa.

Rozvoj v súčasnosti

Na Železníku ale vznikajú aj nové atrakcie. Pred pár rokmi to bola vyhliadková plošina nad kinom a nedávno pribudol už spomínaný Rozprávkový chodník obra Železníka pre deti.

Chodník je už prakticky hotový a prístupný od začiatku leta. Čakáme len na oficiálne otvorenie zo strany Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus. Budovali sme ho dva roky za pomoci obce či Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer,“ uviedol Bene.

Veľkou zaujímavosťou by sa mohol stať vstup do bývalej štôlne Ladislav, ktorej portál je situovaný hneď pri kine. Vchod je v súčasnosti zavalený, ale samospráva Sirku už pred niekoľkými rokmi začala podnikať kroky na jeho sprístupnenie.

Riešime to s pamiatkarmi aj banským úradom, ale zatiaľ v tejto veci nemáme nič nové,“ zakončil starostka Sirku.

Sobotnik.sk

Recent Posts

Poltár postaví parkovisko s altánkom pri cykloceste prepájajúcej dva okresy

Bezplatné parkovisko s kapacitou 28 parkovacích miest postaví samospráva mesta Poltár pri nedávnom dokončenej cyklotrase…

2 dni ago

R. SOBOTA: Aký osud čaká internát? V hre je opäť prestavba na byty

Internát mesto získalo v roku 2013 od Banskobystrického samosprávneho kraja. Stalo sa tak výmenou za…

2 dni ago

OŽĎANY: Na R2 skončilo auto na streche, jeden človek je zranený. Zasahujú hasiči

Jedna osoba utrpela zranenia pri nehode, ktorá sa stala v piatok (13. 9. 2024) večer…

4 dni ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Sídlisko Západ II už nevznikne. Dôvodov je viacero, jeden je oficiálny

Sídlisko Západ II v Rimavskej Sobote, kde mali pred vyše tromi dekádami rokov vzniknúť nové…

5 dní ago

Lučenčania sa dočkali, po 9 rokoch sa otvára nová krytá plaváreň

Novovybudovaná krytá plaváreň bude verejnosti otvorená v rámci skúšobnej prevádzky v piatok 27. septembra 2024.…

6 dní ago

R. SOBOTA: SOŠTaAP zrekonštruovali za 6 miliónov eur

Viac ako šesť miliónov eur investoval BBSK do rekonštrukcie SOŠTaAP Rimavská Sobota. Cieľom bolo zlepšiť…

1 týždeň ago