Banskobystrický kraj

Medzi Rimavskou Sobotou a Lučencom má vzniknúť BioPark na produkciu biometánu

Agro CS Slovakia, pri ktorom má vzniknúť nový BioPark

VEĽKÉ DRAVCE – Na rozhraní Gemera a Novohradu je v príprave výstavba nového závodu. Jeho oficiálny názov bude BioPark Slovakia a má produkovať biometán z biologického odpadu. Zatiaľ ide len o zámer, ale realizácia nemusí byť ďaleko.

Nový závod, ktorý má byť vedecko-technickým a priemyselným parkom pre biohospodárstvo, je plánovaný v tesnom susedstve podniku Agro CS Veľké Dravce. Ten sa zameriava na spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu a výrobu záhradníckych hnojív či substrátov. Obidva areály by mali byť v budúcnosti prepojené.

Pozemky sú už pripravené

Na účel výstavby BioParku má spoločnosť Agro CS, ktorá je jedným z jeho zakladajúcich členov, už pripravených a vysporiadaných 100 hektárov pozemkov, vrátane základnej infraštruktúry. Ide hlavne o dostatočné elektrické pripojenie či možnosť čerpať „priemyselnú“ vodu z vodnej nádrže Veľké Dravce.

Spomínané pozemky pre nový závod sa nachádzajú medzi Agro CS a hlavnou cestou I/16 (teda smerom od Veľkých Draviec na Nové Hony). Pre porovnanie, existujúci areál CS Agro sa rozprestiera na ploche 20 hektárov.

Jedným zo spoluzakladateľov BioParku je Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Ako pre Sobotnik.sk uviedol jeho predseda Ondrej Lunter, v tomto parku vidí veľkú príležitosť pre inovatívny priemysel v rámci kraja.

Je to odvetvie podporované Európskou komisiou. Slovensko sa prihlásilo k cieľom uhlíkovej neutrality a jedným z nosných smerov, ako sa to dá dosiahnuť, je, že budeme transformovať biologicky rozložiteľné odpady na takzvaný biologický plyn,“ vysvetlil Lunter.

Jedným dychom však treba dodať, že zatiaľ ide iba o zámer. Ako v tejto súvislosti podotkol predseda BBSK, spomínaná technológia produkcie biometánu v dnešnej dobe ešte nie je rentabilná, teda tržne uplatniteľná.

Agro CS a pozemky, na ktorých má vzniknúť BioPark Slovakia

To znamená, že plyn vyprodukovaný z takýchto bioodpadov je drahší ako plyn, ktorý dovážame. Cieľom výskumu má byť nachádzať cesty, ako znižovať náklady na jeho výrobu. Zároveň pri dodávkach tohto plynu budeme dostávať určité dotácie,“ ozrejmil Lunter.

Doplnil, že celé územie, plánované na výstavbu BioParku aktuálne prechádza procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Tvrdí, že by mohol byť úspešne ukončený budúci rok.

Potenciálni investori sa už o BioPark zaujímajú

Už v súčasnosti však partneri, ktorí založili združenie BioPark Slovakia, hľadajú investora, ktorý by mal potrebné technológie a skúsenosti na výstavbu závodu. Máme predbežne nejakých záujemcov, ktorí by tam vybudovali príslušnú infraštruktúru,“ avizoval Lunter.

Jednou z hlavných výhod lokality závodu BioPark je skutočnosť, že priamo cez pozemky určené na jeho výstavbu vedie plynovod a ropovod Družba (ide o tri potrubia s plynom a tri s ropou).

Máme ‚preddohodnuté‘, že pokiaľ dokážeme efektívne vyrábať biometán, tak sa s ním budeme môcť napojiť na tieto potrubia, keďže biometán je miešateľný so zemným plynom, je to v podstate to isté,“ vysvetlil generálny riaditeľ Agro CS Vladimír Mužila.

Haličské memorandum

S cieľom posunúť víziu bližšie k uskutočneniu podpísali v stredu (23. 10. 2024) partneri združení okolo BioPark Slovakia na konferencii na Haličskom zámku takzvané Haličské memorandum. Ako objasnil rektor Univerzity Mateja Bela (UMB) Vladimír Hiadlovský, podpisom referenda sa signatári k ničomu nezaväzujú, ale vyjadrujú ochotu spolupracovať a podporovať celý projekt.

Signatári Haličského memoranda

Memorandum okrem neho a Luntera ako zástupcu BBSK a Mužilu za Agro CS podpísala napríklad primátorka Lučenca Alexandra Pivková, predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók či generálny riaditeľ firmy Agroris Ladislav Sedmák. K memorandu sa pridali aj Lesy SR, PRP Tomášovce a ďalší.

Aj výskum a vývoj

Súčasťou Bioparku Slovakia má byť aj výskumné a vývojové centrum. BBSK na jeho príprave spolupracuje s UMB a ďalšími, aj zahraničnými vedecko-vývojovými inštitúciami.

Spoločne s UMB sme podali projekt do Plánu obnovy, kde sa uchádzame o asi 15 miliónov eur. Rozhodnutie by malo padnúť do konca roka a potenciálne sa ráta, že toto vývojové centrum bude umiestnené v Lučenci,“ povedal Lunter.

Ako pre Sobotnik.sk uviedla primátorka Lučenca, zámer zriadenia výskumného a vývojového centra má pre jej mesto obrovský význam. „Má pripraviť pôdu na ďalšie aktivity, ktoré chce BioPark realizovať. Toto memorandum, ktoré sme dnes podpísali, dáva dobrý základ na to, aby sme všetci spolupracovali,“ zdôraznila Pivková.

Podľa rektora UMB jeho inštitúcia plne podporuje strategickú orientáciu BBSK na energetické zhodnocovanie odpadu z hľadiska budúcich perspektív a rozvoja. „Nielen z hľadiska ekonomiky a zamestnanosti, ale aj z hľadiska potenciálu pre budúce vzdelávanie,“ podčiarkol Hiadlovský.

Sobotnik.sk

Recent Posts

HALIČ: Hasiči v noci zasahovali pri horiacom vozidle

Štyria príslušníci HaZZ na jednom kuse techniky zasahovali pred polnocou pri horiacom vozidle na ceste…

14 minút ago

V Lehote nad Rimavicou zakladajú novú tradíciu, obnovili páračky

Páračky boli kedysi bežnou súčasťou života na dedine, ale v posledných desaťročiach tento zvyk u…

2 dni ago

GEMERSKÁ POLOMA: Cesta na Levoču je už zrekonštruovaná

Košický samosprávny kraj (KSK) zrekonštruoval takmer 19 kilometrov cesty II/533 na 52-kilometrovej trase Gemerská Poloma…

1 týždeň ago

TORNAĽA: Legendárne plážové kúpalisko vstalo z prachu. Navštívili ho desaťtisíce ľudí

Viac ako 33 000 ľudí navštívilo počas letnej sezóny zrekonštruované prírodné plážové kúpalisko Morské oko…

1 týždeň ago

Ander z Košíc začal svoju 60-ročnú kariéru na Gemeri. Odtiaľto má aj manželku

GEMER – Neuveriteľných 60 rokov pôsobí na scéne populárny ľudový zabávač a komik Ján Pisančin,…

2 týždne ago

JELŠAVA: Obrovská baňa je už sprístupnená turistom (VIDEO)

Magnezitová baňa v Jelšave doteraz slúžila len na ťažbu, po novom však časť jej spletitého…

2 týždne ago