GEMERSKÁ POLOMA: Cesta na Levoču je už zrekonštruovaná

Otvorenie zrekonštruovanej cesty Gemerská Poloma - Levoča

GEMERSKÁ POLOMA – Košický samosprávny kraj (KSK) zrekonštruoval takmer 19 kilometrov cesty II/533 na 52-kilometrovej trase Gemerská Poloma – Levoča. Spojnica medzi okresmi Rožňava a Spišská Nová Ves až po hranicu s Prešovským krajom je tak úspešne zrekonštruovaná.

Na hranici okresov Rožňava a Spišská Nová Ves sme umiestnili meteostanice a zrekonštruovali sme aj autobusové zastávky, ktoré boli nebezpečne umiestnené. Zrekonštruovali sme tiež štyri mosty, ktoré boli v nevyhovujúcom stave. V meste Spišská Nová Ves sme osadili nové portály dopravného značenia. Oprava odvodňovacích zariadení sa týkala 22 priepustov,“ uviedol na margo obnovy predseda KSK Rastislav Trnka.

Most na ceste II/533. Foto: Facebook.com/Rasťo Trnka

Cieľom tohto projektu bolo podľa neho zlepšiť dostupnosť ku kľúčovej dopravnej sieti EÚ (TEN-T) a k cestám I. triedy. Rekonštrukcia stála takmer šesť miliónov eur, kraj na ňu získal financie z Integrovaného regionálneho operačného programu.

Konštrukcia vozovky na uvedenej ceste bola pre aktuálne dopravné zaťaženie už nedostatočná. Kryt bol čiastočne rozpadnutý a znižoval tak funkčnosť cesty. Niektoré úseky bolo nutné rozšíriť a kvôli bezpečnosti doplniť takmer osem kilometrov nových zvodidiel.

Cesta II/533 Gemerská Poloma. Foto: Facebook.com/Rasťo Trnka

Košický samosprávny kraj má v majetku približne 2000 kilometrov ciest. V minulosti sa ročne opravilo zhruba 20 až 25 kilometrov, čo znamená, že jeden úsek cesty sa dočkal opravy raz za 80 rokov. Kraj tvrdí, že v súčasnosti opravuje omnoho viac ciest.

Foto: Facebook.com/Rasťo Trnka

Pridaj komentár