FIĽAKOVO: Hromadné bitky v uliciach sú minulosťou, samospráva s nimi zatočila

Vynovená križovatka vo Fiľakove

FIĽAKOVO. Centrum Fiľakova pripomínalo počas víkendových nocí roku 2021 divoký západ. Po uvoľnení protipandemických opatrení a opätovnom otvorení barov sa tu objavil nový fenomén – hromadné bitky rôznych skupín výtržníkov.

Zdá sa, že rýchle kroky samosprávy nadobro ukončili vyčíňanie mladých. Výnimkou bol vážny incident z apríla tohto roka.

Na aprílovom zasadnutí zastupiteľstva informoval náčelník mestskej polície Gabriel Benčík o vážnom incidente napadnutia dvoch mužov v centre mesta.

„Na zasadnutiach v posledných dvoch rokoch vás pravidelne informujem, že k hromadným bitkám a vážnejším incidentom, aké sa vyskytovali v roku 2021, už nedochádza. V tejto správe to však už, žiaľ, povedať nemôžem. Vieme o jednom vážnejšom narušení verejného poriadku, ku ktorému došlo na Trhovej ulici. Dvaja podgurážení chlapi boli napadnutí väčšou skupinou mladistvých osôb,“ informoval náčelník s tým, že kvôli závažnosti bol incident riešený trestným stíhaním zo strany Policajného zboru (PZ).

Ako ďalej pokračoval, s Obvodným oddelením PZ vo Fiľakove prijali urýchlene opatrenia, aby sa situácia už nezopakovala.  „Musíme zabrániť, aby sme sa dostali opäť do stavu, ako sme boli v roku 2021,“ doplnil.

V tom čase sa v meste počas víkendov pravidelne konali hromadné bitky, ktorých sa zúčastňovali miestni mladí a iné skupiny ľudí z okolitých obcí, ako sú Čamovce či Šíd.

Po zatvorení dedinských krčiem počas pandémie a následnom uvoľnení opatrení, sa neprispôsobivá mládež chodila zabávať predovšetkým do dvoch podnikov so živou hudbou v centre Fiľakova.

Tu sa následne strhávali konflikty, ktoré vyúsťovali do hromadných bitiek a výtržností priamo na ulici. Po opatreniach, ktoré mestská polícia prijala v spolupráci s policajným zborom i MOPS, sa podarilo jav eliminovať.

Podľa hovorkyne mesta Klaudie Mikuš Kovácsovej, u ktorej sme sa na aktuálnu situáciu informovali, sa podobné napadnutie, ako sa stalo v apríli tohto roka, už v meste neudialo.

„Išlo o ojedinelý jav, ktorý sa odvtedy nezopakoval. Mestská polícia má situáciu pod kontrolou a neskĺzli sme do situácie z minulosti. Aprílový incident rieši OO PZ vo Fiľakove,“ uviedla hovorkyňa.

Foto: ilustračné, Mesto Fiľakovo

Pridaj komentár