JELŠAVA: Obrovská baňa je už sprístupnená turistom (VIDEO)

Vchod do štôlne Barbora, baňa

JELŠAVA – Magnezitová baňa v Jelšave doteraz slúžila len na ťažbu, po novom však časť jej spletitého komplexu chodieb bude mať nové využitie. Poslúži na rozvoj turizmu, keďže návštevníci budú môcť baňu počas vyhradených termínov navštíviť.

Pôjde vskutku o nevšedný zážitok. Najprv ich čaká prejazd dlhý 2,5 kilometra cez široké banské chodby, ktorými bez problémov premávajú nákladné autá s vyťaženou surovinou. Potom sa dostanú do rozľahlého podzemného priestoru s vystavenou banskou technikou a podzemným kinom.

Návštevy bane sú iniciatívou Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a Slovenských magnezitových závodov (SMZ) Jelšava. Zatiaľ sú súčasťou víkendových pobytov v neďalekom hoteli Hrádok pri Ochtinskej aragonitovej jaskyni, ktorý SMZ prevádzkujú.

Chceme návštevníkom ponúknuť unikátny víkendový pobyt, ktorý ich prevedie banskou históriou aj súčasnosťou. Predstaví fascinujúce banské priestory, banskú techniku ale aj čaro starých baníckych tradícií. A, samozrejme, chceme, aby návštevníci u nás ostali pár dní,“ povedal na margo novej atrakcie Roman Gažúr, generálny riaditeľ SMZ.

Banská technika v bani v Jelšave, baňa
Baňa ukrýva aj takúto techniku

Podľa predsedu BBSK Ondreja Luntera je práve rast počtu viacdňových návštevníkov to, čo región Gemer potrebuje nielen z hľadiska ďalšieho rozvoja cestovného ruchu, ale aj celkového rozvíjania.

Sme tu preto, aby sme hľadali spôsoby, ako menej rozvinuté regióny posúvať dopredu. Aby aj tu ľudia vedeli, že pre nás nie sú na okraji záujmu. Aby sme im dali nielen nádej, ale reálne možnosti, ako tu ostať žiť a pracovať. Teší ma, že v Slovenských magnezitových závodoch a v meste Jelšava sme našli partnerov, ktorým na rozvoji našich regiónov záleží,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

Ako nadviazal primátor mesta Jelšava Milan Kolesár, sprístupnená baňa rozšíri mozaiku turistických atrakcií, ktoré región ponúka.

Pridá sa k takým miestam, ako je napríklad coburgovský kaštieľ v Jelšave, alebo gotické kostoly v okolí. Som veľmi rád, že aj v tomto prípade tvoríme ponuku cestovného ruchu na tom, čo nám tu naši predkovia zanechali. Verím, že i vďaka tejto novinke príde do Jelšavy a do celého regiónu viac návštevníkov, pretože to je naozaj to, čo potrebujeme,“ podotkol Kolesár.

Maketa štôlne pri hoteli Hrádok. Ofociálne ju otvorili primátor Jelšavy Milan Kolesár, predseda BBSK Ondrej Lunter a riaditeľ SMZ Roman Gažúr
Maketa štôlne pri hoteli Hrádok. Ofociálne ju otvorili primátor Jelšavy Milan Kolesár, predseda BBSK Ondrej Lunter a riaditeľ SMZ Roman Gažúr

Víkendový pobyt v hoteli Hrádok s návštevou magnezitovej bane a ďalšími službami, ako je tradičné štvorchodové menu v baníckej reštaurácii či ochutnávka vína, si môžu záujemcovia rezervovať na webovom sídle hotela Hrádok.

Atrakcia je dostupná aj pre deti vo veku od 6 rokov. Cena za pobyt je 320 eur pre 2 osoby na 3 dni (2 noci) s polpenziou.

Najbližšie je víkendový pobyt v hoteli Hrádok so vstupom do magnezitovej bane v ponuke v termíne 25. – 27. 10. 2024.

Pridaj komentár