V Lehote nad Rimavicou zakladajú novú tradíciu, obnovili páračky

páračky

LEHOTA NAD RIMAVICOU – Páračky boli kedysi bežnou súčasťou života na dedine, ale v posledných desaťročiach tento zvyk u nás prakticky zanikol. Zmeniť sa to rozhodli v Lehote nad Rimavicou, kde v sobotu (19. 10. 2024) nadviazali na staré tradície a skúšajú páranie peria opäť oživiť.

Ako pre Sobotnik.sk vysvetlila predsedníčka miestneho spolku Slovenského červeného kríža v Lehote nad Rimavicou Jarmila Szepessyová, myšlienka vznikla na členskej schôdzi ich organizácie.

Staršie členky navrhli, že by sme sa mohli stretnúť na páračkách a pripomenúť si, ako v minulosti prebiehali. Spolu s obcou Lehota nad Rimavicou sme sa prvý ročník páračiek rozhodli zorganizovať teraz na jeseň, ako to aj bývalo. Spojili sme to zároveň s mesiacom úcty k starším,“ načrtla Szepessyová.

páračky

Aby boli lehotské páračky čo najautentickejšie, od starších obyvateliek zisťovali rôzne detaily o tom, čo sa počas páračiek robilo a jedávalo. Na lehotských páračkách tak nechýbala napríklad kukurica s makom, pampúšiky či herovce a čaj s rumom.

Problém s perím

Podľa predsedníčky však pri príprave museli riešiť nečakaný a veľmi zásadný problém – kde zohnať perie na páranie. „Dnes sa už husi chovajú málo, ale jedna z našich členiek nám ho napokon poskytla,“ vysvetlila.

Z nadriapaného peria chcú v blízkej budúcnosti urobiť niekoľko vankúšov. „Budeme mať pamiatku na prvý ročník,“ ozrejmila Szepessyová.

Ako nadviazal starosta Lehoty nad Rimavicou Ivan Antal, s Červeným krížom v dedine spolupracujú dlhé roky a keď sa objavila myšlienka obnoviť tradíciu páračiek, radi súhlasili.

páračky

Zámerom bolo prilákať starších ľudí z obce, aby tým mladším ukázali, ako to kedysi fungovalo a ľudia si navzájom pomáhali aj pri páraní peria,“ poznamenal.

Husí bývalo neúrekom

Pamätníčkou na časy, keď páračky neboli ešte ničím výnimočným, je 82-ročná obyvateľka Lehoty Elena Antalová.

Kedysi boli v každom dome husi. Ja som ich mávala aj 14, ale dnes už nikto nechce nič chovať, ani na dedine,“ podotkla Antalová s tým, že aj preto páračky postupne zanikli zhruba v 80. rokoch 20. storočia.

Jarmila Szepessyová a Ivan Antal
Jarmila Szepessyová a Ivan Antal

Aby sa zachovali aspoň ako pripomienka niekdajších zvykov, v Lehote chcú v organizovaní páračiek pokračovať i v ďalších rokoch a vytvoriť tak novú tradíciu. Tento prvý ročník spestrilo ochotnícke divadlo Katalpa z Hnúšte, ktoré odohralo predstavenie Starúš zaľúbenec a nakoniec nasledovali blahoželania jubilantom, ktorí oslavovali okrúhle výročia.

Cez páračky sa páralo, ale aj rozprávalo

Páračky, niekde nazývané aj driapačky či drápačky, kedysi patrili k tradičným zvykom a dá sa o nich zistiť viac napríklad na stránke Centra pre tradičnú ľudovú kultúru. Šlo o formu výpomoci napríklad pri chystaní výbavy pre dcéru či pred krstinami.

Páralo sa od večerných hodín až do polnoci a ich dôležitou súčasťou bolo rozprávanie rozprávok, spomienok a rôznych príbehov. Po skončení gazdina ženy odmeňovala pohostením. Na páračky prichádzali aj mládenci.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár