O Rimavskú Sobotu sa zaujímajú dvaja čínski investori. Winkelmann by mal spustiť výrobu v júli

Jozef Šimko so zástupcami čínskeho investora v roku 2023; čínski investori
Jozef Šimko, ktorého navštívili čínski investori v roku 2023

RIMAVSKÁ SOBOTA – Dvaja čínski investori zvažujú možnosť zriadiť v Rimavskej Sobote svoje výrobné prevádzky. Ide konkrétne o priestory vznikajúceho štátneho priemyselného parku medzi mestskými časťami Sobôtka a Kľačany, ako aj neďaleký areál bývalých Závodov ťažkého strojárenstva (ZŤS). Rokovania s Číňanmi potvrdil krátkou poznámkou priamo primátor Jozef Šimko počas posledného zasadnutia rimavskosobotského mestského zastupiteľstva (MsZ).

V prípade prvej firmy ide o investora, ktorý by chcel oživiť priestory ZŤS. Te sú prázdne a bez využitia približne už 20 rokov. Rokovania o možnosti investície prebiehali už vlani, pričom primátor na marcovom zasadnutí MsZ uviedol, že Číňania by mohli vytvoriť okolo 200 pracovných miest, avšak zvažovali aj iné lokality v rámci Slovenska.

Zástupcovia tohto investora v roku 2023 navštívili aj priamo rimavskosobotskú radnicu. Neskôr ale bolo okolo tejto potenciálnej investície ticho a zdalo sa, že z nej už nič nebude. Avšak podľa Šimka rokovania ešte stále prebiehajú a to aj s majiteľmi areálu ZŤS, pričom výsledok bude závisieť vo veľkej miere práve od nich.

Zúžená cesta pri areáli priemyselného parku. Naľavo vzniká závod Winkelmann, napravo by sa mohli usídliť čínski investori
Zúžená cesta pri areáli priemyselného parku. Naľavo vzniká závod Winkelmann, napravo by sa mohla usídliť čínska firma

O druhom čínskom investorovi je toho známeho ešte menej. Primátor potvrdil, že s ním tiež prebiehajú rokovania, pričom v prípade úspechu by táto druhá čínska firma mala mať svoj závod na pravej strane cesty smerom na Hnúšťu (teda oproti závodu Winkelmann, medzi cestou a riekou Rimava, resp. Čerenčanmi).

Mimochodom, pri areáli priemyselného parku vzniká aj nová autobusová zastávka. Mesto tam podľa Šimka má zabezpečiť autobusovú prepravu od 1. júla 2025, čo je zatiaľ predbežný termín spustenia výroby v závode Winkelmann.

Winkelmann Rimavská Sobota
Vznikajúci závod Winkelmann Rimavská Sobota

Pripomeňme, že ide o nemeckú firmu, ktorá je prvým oficiálnym investorom v rimavskosobotskom štátnom priemyselnom parku. Priamo vytvorí okolo 450 nových pracovných miest a preinvestuje okolo 110 miliónov eur.

Takáto firma hádam ešte v okrese Rimavská Sobota ešte nestavala, ako teraz Winkelmann. Postupuje to perfektne. Hovoril som so zástupcom firmy, ktorý mi povedal, že do konca novembra by to malo byť komplet postavené. V decembri až januári sa tam budú dovážať a montovať stroje a od júla 2025 by mala začať výroba,“ zakončil primátor.

Zúžená cesta pri priemyselnom parku Rimavská Sobota
Zúžená cesta pri priemyselnom parku Rimavská Sobota

Práce v lokalite budúceho priemyselného parku medzitým pokračujú na oboch stranách cesty I/72. Tá bola začiatkom leta zúžená a v poslednej dobe na nej pribudli aj semafory a premávka bola presmerovaná do jedného jazdného pruhu, ako sme písali v nedávnom článku.

Dôvodom je výstavba pripájacích a odbočovacích pruhov z obidvoch strán budúceho areálu. Tieto práce by mali byť hotové do konca októbra.

Pridaj komentár