RIMAVSKÁ SOBOTA: Dokedy bude zúžená cesta pri priemyselnom parku?

Zúžená cesta pri priemyselnom parku Rimavská Sobota

RIMAVSKÁ SOBOTA – Takmer štyri mesiace musia vodiči prechádzajúci pri priemyselnom parku v Rimavskej Sobote strpieť dopravné obmedzenie v podobe zúženej cestnej komunikácie. Zúžená cesta by však čoskoro mala byť minulosťou, ako potvrdila polícia aj ministerstvo hospodárstva.

Spomínaný úsek cesty I/72 bol zúžený v júni 2024. Napriek odfrézovaniu nezanedbateľnej časti vozovky však komunikácia zostala prejazdná v oboch smeroch, prvé týždne dokonca bez vyznačenia dočasných jazdných pruhov. Tie pribudli až neskôr, ale problém zúženej cesty to nevyriešilo – ak úsekom prechádzal kamión alebo nákladné auto, neraz zasahovali aj do druhého pruhu.

Keďže tento stav trval dlho a na odfrézovanej časti vozovky neprebiehali žiadne práce, uplynulé týždne sme zisťovali, dokedy bude dopravné obmedzenie trvať. Medzitým však došlo k zmene v tom zmysle, že premávka bola presmerovaná do jedného jazdného pruhu a riadená semaformi.

Vznikali kolízne situácie

Podľa riaditeľa tlačového odboru Ministerstva hospodárstva SR Petra Podstupku došlo k tejto zmene vzhľadom na skutočnosť, že doprava v uvedenom úseku naozaj vykazovala kolízne situácie, ako aj z dôvodu nerešpektovania dopravného značenia či neprispôsobenia jazdy schopnostiam, stavu a povahe vozovky.

V uvedenom úseku bolo po spoločnom rokovaní spoločnosti MH Invest, Slovenskej správy ciest a Okresného dopravného inšpektorátu R. Sobota prijaté rozhodnutie, že pre zabezpečenie bezpečnosti nielen pracovníkov na úseku výstavby, ale aj účastníkov dopravy, bude najvhodnejším riešením úprava dopravného značenia tak, že prejazdný bude len jeden jazdný pruh o šírke minimálne štyri metre. Doprava bude riadená semaformi, v prípade dopravnej abnormality v ranných a poobedňajších hodinách regulovčíkmi dopravy,“ ozrejmil riaditeľ.

Práce na výstavbe odbočovacieho pruhu do závodu Winkelmann
Práce na výstavbe odbočovacieho pruhu do závodu Winkelmann, kde je teraz zúžená cesta

Cieľom prebiehajúcich prác je vybudovanie odbočovacích pruhov, ktoré umožnia obsluhu výrobných hál firmy Winkelmann a taktiež obsluhu ďalších častí priemyselného parku, ktoré majú pribudnúť v budúcnosti.

Po odfrézovaní boli a sú vykonávané práce na hlavných trasách inžinierskych sietí a zároveň prípojkách, ktoré zabezpečujú pripojenie objektov investora Winkelmann a taktiež zabezpečujú prípojné body k zdrojom pre budúcich investorov. V tomto období na území vykonávame prekládku metalických slaboprúdových rozvodov, ktoré sú v kolízii s rozširovacími (odbočovacími) pruhmi do severovýchodnej časti strategického priemyselného parku,“ skonštatoval Podstupka.

Zúžená cesta do konca októbra

Ako ďalej konkretizoval, v období nasledujúcich zhruba 21 dní budú realizované práce na zlepšení podložia, následne bude realizovaná konštrukčná skladba vozovky nových odbočovacích pruhov s realizáciou finálnych asfaltových vrstiev.

Predpokladaný termín ukončenia prác na vozovkách je pred začiatkom zimnej údržby komunikácií t. j. do 31. októbra 2024 v prípade, ak nenastane mimoriadne zhoršenie počasia,“ avizoval riaditeľ.

Ukončenie prác pre Sobotnik.sk pred koncom mesiaca potvrdila pre Sobotnik.sk aj krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová. „Zúženie vozovky je plánované do 26. októbra 2024. Dopravná polícia v tomto úseku neeviduje žiadne iné problémy,“ povedala Faltániová.

Vo štvrtok (3. 10. 2024) okolo 6:30 sme pri priemyselnom parku zaznamenali aj hliadkujúcich policajtov. Dohliadali na premávku na obidvoch stranách zúženého úseku, teda pri oboch semaforoch.

Pridaj komentár