Zaujímavosti

TORNAĽA: Legendárne plážové kúpalisko vstalo z prachu. Navštívili ho desaťtisíce ľudí

TORNAĽA – Viac ako 33 000 ľudí navštívilo počas letnej sezóny od 29. júna do 31. augusta 2024 zrekonštruované prírodné plážové kúpalisko Morské oko v Tornali. Na poslednom zasadnutí tornaľského mestského zastupiteľstva o tom informovala primátorka Erika Győrfiová na základe údajov od Technických služieb mesta.

Cez pokladňu prešlo 31 085 osôb, plus k tomu ešte 2400 tých, ktorí mali voľné vstupenky, prípadne si nakúpili permanentky. Návštevnosť bola spolu 33 485 osôb,“ konkretizovala primátorka.

Priemerná denná návštevnosť kúpaliska dosiahla 515 osôb. Najvyššia bola v sobotu 13. júla, keď na kúpalisko počas jedného dňa prišlo 2247 ľudí. Celkové príjmy z kúpaliska boli podľa Győrfiovej okolo 150 000 eur a výdavky asi 124 000 eur. Zisk je teda okolo 26 000 eur.

Úspešná sezóna a ďalší rozvoj

Tornaľské plážové kúpalisko bolo od roku 2019 zatvorené pre zlý technický stav, tohtoročná sezóna bola teda prvou po piatich rokoch. Pre porovnanie, návštevnosť počas poslednej sezóny pred zatvorením už nedosiahla ani 7000 ľudí, ako informoval portál Mynovohrad.sme.sk v správe agentúry TASR.

Naopak, tohtoročná návštevnosť príliš nezaostala za dobrými rokmi 2012 či 2013, keď kúpalisko ročne navštívilo okolo 40 000 osôb. Vtedy však fungoval aj spomínaný plavecký bazén a kemping.

Na október 2024 mala samospráva dohodnuté stretnutie ohľadom ďalšieho rozvoja kúpaliska. Má ísť hlavne o práce pri tzv. modrom bazéne, teda spomínanom bývalom plaveckom bazéne, ktorý zatiaľ pre finančnú náročnosť nebol obnovený.

Mesto zároveň reklamovalo u dodávateľa rekonštrukcie niektoré práce, šlo hlavne o škárovanie lomového kameňa na stenách bazéna. „Závada spočíva v nedostatočnej pevnosti, ktorá sa prejavuje drobením škárovacej hmoty,“ objasnila primátorka. Dodávateľ podľa nej nedostatky uznal a odstráni ich s čím už začal.

Oficiálne otvorenie kúpaliska po rekonštrukcii

Čo sa týka autokempingu, ktorý bol v minulosti taktiež veľmi obľúbený, samospráva tam dala vykonať inžiniersko-geologický a hydrogeologický prieskum. V súčasnosti sa pripravuje štúdia návrhu využiteľnosti tohto územia.

Jedno z najvyhľadávanejších

Kúpalisko v Tornali sa nachádza v mestskej časti Králik. Postavené bolo v roku 1969 a patrilo medzi veľmi vyhľadávané nielen na Gemeri, ale v rámci celého Československa. Hostia prichádzali aj zo zahraničia.

Jeho hlavou súčasťou je prírodný bazén s rozlohou asi 15 000 metrov štvorcových, ktorý samospráva v uplynulom období zrekonštruovala. Obnovený bol i vstupný objekt kúpaliska a pribudli nové atrakcie a vybavenie.

Celkové náklady revitalizácie kúpaliska tak presiahli pol milióna eur. Samospráva ich uhradila z regionálneho príspevku pre najmenej rozvinuté okresy a z vlastného rozpočtu.

Foto: Facebook.com/Mesto Tornaľa – Tornalja Város

Sobotnik.sk

Recent Posts

GEMERSKÁ POLOMA: Cesta na Levoču je už zrekonštruovaná

Košický samosprávny kraj (KSK) zrekonštruoval takmer 19 kilometrov cesty II/533 na 52-kilometrovej trase Gemerská Poloma…

16 hodín ago

Ander z Košíc začal svoju 60-ročnú kariéru na Gemeri. Odtiaľto má aj manželku

GEMER – Neuveriteľných 60 rokov pôsobí na scéne populárny ľudový zabávač a komik Ján Pisančin,…

4 dni ago

JELŠAVA: Obrovská baňa je už sprístupnená turistom (VIDEO)

Magnezitová baňa v Jelšave doteraz slúžila len na ťažbu, po novom však časť jej spletitého…

6 dní ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Nemocnica funguje už 140 rokov

Nemocnica v Rimavskej Sobote sa o pacientov stará už 140 rokov. Jej výstavba sa začala v…

7 dní ago

O Rimavskú Sobotu sa zaujímajú dvaja čínski investori. Winkelmann by mal spustiť výrobu v júli

Dvaja čínski investori zvažujú možnosť zriadiť v Rimavskej Sobote svoje výrobné prevádzky. Celý článok O…

1 týždeň ago

Starý jelšavský hrad by mohol byť zrevitalizovaný. Pribudnúť má aj Leustachov náučný chodník a vyhliadka

Starý jelšavský hrad, nachádzajúci sa asi dva kilometre od intravilánu mesta Jelšava v okrese Revúca,…

1 týždeň ago