Gemerské cestoviny, med či muránske langoše. Značku Regionálny produkt Gemer-Malohont získali nové výrobky

Regionálny produkt Gemer-Malohont - odovzdávanie certifikátov

JELŠAVA – Dokopy deväť nových členov získalo v roku 2024 značku Regionálny produkt Gemer-Malohont, ďalší traja členovia požiadali o rozšírenie tejto značky na nové produkty. Príslušnú výzvu vlani vyhlásili organizátori vlani v októbri. Informoval o tom destinačný koordinátor Oblastnej organizácie cestovného ruchu Gemer Ján Ulický.

Slávnostné odovzdávanie certifikátov novým členom sa uskutočnilo 23. januára 2025 v zrekonštruovaných priestoroch coburgovského kaštieľa v Jelšave. „Cieľom značky je podporiť tých, ktorí prispievajú k udržateľnému rozvoju regiónu a zároveň chránia jeho prírodné a kultúrne bohatstvo,” uviedla Miroslava Vargová, iniciátorka vzniku značky.

Úspešnými žiadateľmi a novými členmi značky Regionálny produkt Gemer-Malohont sa stali:

  • Med – Ján Šebök
  • Rezbárske výrobky z dreva -Milan Stieranka.
  • Domáci pečený čaj a sirup – Milica Liptáková
  • Gemerské cestoviny – Obec Gemer
  • Muránske langoše – Ján Hrbáľ
  • Ručne tkané koberce – Ivana Karpová
  • Ručne háčkované vecičky (hračky a iné) – Katarína Slaninová
  • Med – Jaroslav Feješ
  • Ovčie syry – Epros, s.r.o.
  • Textilné výrobky z ľanu – Mária Byssová
  • Med – Miro Repiský
  • Aróniová šťava – Marek Blažej

Súčasne prebehla aj výzva na obnovenie certifikátov s končiacou platnosťou. Certifikát sa udeľuje na obdobie dvoch rokov a preto je potrebné zhodnotiť aj žiadosti o obnovenie certifikátu” spresnil koordinátor značky Ján Ulický.

Z držiteľov značky si o obnovenie zažiadali takmer všetci držitelia a komisia potvrdila ich nárok na zotrvanie v rodine značky. Aj s novými členmi je momentálne v rodine regionálnej značky 66 výrobcov, remeselníkov a poskytovateľov služieb..

Značka Regionálny produkt Gemer-Malohont môže byť udelená fyzickým aj právnickým osobám, ktoré vyrábajú výrobky alebo poskytujú služby v oblasti Gemer-Malohont a zároveň využívajú tradičné postupy, miestne alebo regionálne zdroje a suroviny.

Pridaj komentár