SUŠANY – Bratia Jakub a Štefan Vaclavik zo Sušian začali s varením piva ešte počas študentských čias na strednej i vysokej škole. Začalo to ako jednoduchá zvedavosť, ktorá sa postupne zmenila na vášeň a podnikateľský nápad. Ten v súčasnosti nesie meno pivo Peubech.
Rozhodnutie uvariť si vlastné pivo vzniklo spontánne. Ako bratia hovoria: „Pivo nám chutí, no vždy nás zaujímalo, či by sme si ho dokázali vyrobiť aj doma.“ Prvé pokusy boli ďaleko od dokonalosti, čo ich však neodradilo. Naopak, uvedomili si, že bez základného vybavenia to nepôjde, a tak si dali na nejaký čas pauzu.
V roku 2016 sa k myšlienke vrátili, no tentoraz boli lepšie pripravení. Výsledok stál za to. „Vtedy sme prvýkrát navarili pivo, s ktorým sme boli naozaj spokojní,“ spomínajú. Táto skúsenosť ich motivovala študovať, experimentovať a zdokonaľovať sa. Pivo z ich domácej dielne si pochvaľovali nielen rodina a známi, ale chutilo aj tým, ktorí bežne pivo nepili.
Hoci klasické ležiaky patria k ich obľúbeným, rozhodli sa ísť inou cestou a odlíšiť sa od ostatných varením netradičných, takzvaných špeciálnych pív. „Ležiaky sú fajn, ale neposkytujú veľa priestoru na kreativitu,“ vysvetľujú bratia.
Naopak, pri špeciálnych pivách podľa ich slov môžu viac experimentovať s rôznymi surovinami a vytvárať unikátne chute. Ako tvrdia, práve táto rozmanitosť často mení názor aj u tých, ktorí dovtedy neboli fanúšikmi piva. „Veľa ľudí zistilo, že im pivo chutí, len im nevyhovuje klasický ležiak,“ priblížili názory ľudí.
Pivo Peubech sa tak postupne stalo synonymom experimentov. Medové pivo, tmavé pivo s kakaovými bôbmi a čili papričkami, višňové či ananásové pivo, ale aj pšeničné pivo s koreninami sú len zlomkom ich tvorby. Jedným z najobľúbenejších kúskov je Red IPA, do ktorého pridávajú cviklu. „Odkedy sme začali s varením, tak sme vyskúšali množstvo receptúr a rôznych postupov. Dokonca sme varili aj pivo z nášho vlastnoručne dopestovaného chmeľu,“ prezrádzajú.
Varenie piva je momentálne len vedľajšou činnosťou bratov. Ich zaujímavé produkty nájdete predovšetkým počas letnej sezóny na rôznych podujatiach, jarmokoch a slávnostiach v okolí Rimavskej Soboty a Poltára. Minulý rok prezentovali svoju tvorbu aj na populárnom Salóne piva v Bratislave. Ak by ste si chceli vychutnať ich pivo mimo sezóny, musíte ich kontaktovať cez sociálne siete.
V súčasnosti funguje Peubech ako kočovný pivovar. Pivo si varia v priestoroch iných pivovarov, ako však uviedli, je to veľmi obmedzujúce. Chcú to však do budúcna zmeniť. Ich snom je vybudovať vlastný pivovar.
Na záver sme sa ich opýtali, aké pivo majú najradšej? „Najradšej máme dobré pivo,“ smejú sa. Osobne majú najradšej ľahké, osviežujúce pivá, často kombinované s ovocím, no nepohrdnú ani klasickým ležiakom. „Úprimne povedané, ľahšie by sa asi vymenovali pivá, ktoré mi veľmi nechutia,“ dodáva Jakub, jeden z bratov na záver. Ak hľadáte originálne chute, poctivý prístup, pivo a domácu značku Peubech stojí za ochutnanie.
Foto: Peubech
Dovedna 400 ľudí prišlo v sobotu na podujatie Noc múzeí a galérií do Gemersko-malohontského múzea…
Novohradskí hasiči mali v sobotu (18. 5. 2025) v noci plné ruky práce. Zasahovali pri…
Pochod pri príležitosti víťazstva nad fašizmom sa pravidelne koná v Gemeri-Malohonte. Zúčastnili sa na ňom…
Dovedna 14 profesionálnych i dobrovoľných hasičov zasahuje pri požiari pivničných priestorov na Banskej ulici v…
Príčinou ich zásahu bol požiar bŕzd na nákladnom vozidle. Na miesto boli vyslaní príslušníci HaZZ…
Andrea Predajňová, ktorá posledného pol roka zastupovala riaditeľku Múzea Betliar, sa stala generálnou riaditeľkou celého…