SERIÁL – Vysielač Rimavská Sobota by sa dal rôznymi spôsobmi využiť aj v budúcnosti (5. časť)

RIMAVSKÁ SOBOTA – Históriu a súčasnosť Vysielača Rimavská Sobota, ktorý stojí v katastri Uzovskej Panice, sme predstavili v štyroch článkoch (odkazy na ne nájdete na konci tohto textu). Tento posledný, piaty, bude venovaný niekoľkým nápadom, ako by sa dal Vysielač Rimavská Sobota a jeho areál využiť v budúcnosti.

Obnovenie krátkovlnného vysielania

Ako sme spomínali v prvej časti nášho seriálu, krátkovlnné vysielanie zo strediska pri Uzovskej Panici bolo zastavené v roku 2011. Stredovlnné vysielanie síce stále funguje, na jeho šírenie sa však používa iba jedna samostatne stojaca 109 metrov vysoká anténa. Najväčšia časť areálu s najvyššími, zhruba 170-metrovými stožiarmi je tak viac ako desať rokov nevyužívaná.

Spoločnosť Towercom, ktorej areál patrí, tvrdí, že v prípade potreby je pripravená a schopná vysielanie na krátkych vlnách obnoviť. Pravdepodobnosť, že k tomu dôjde, je ale malá. Rádio ako médium má v dnešnej digitálnej dobe svoje zlaté časy už za sebou a aj na šírenie jeho signálu sa mnohokrát využíva internet. Takže skôr ako k opätovnému spusteniu krátkovlnného vysielania podľa nás časom dôjde aj k zastaveniu toho stredovlnného.

Technické múzeum

Keď už teda zrejme nebude možné prevádzkovať vysielač vo funkčnom stave, ideálne by bolo zachovať z neho čo najviac vo forme technického múzea. Areál vysielača sme mali možnosť navštíviť a ide skutočne o veľmi zaujímavú technickú stavbu, ktorá by mohla lákať záujemcov o históriu.

Vysielač Rimavská Sobota, model

Nejde pritom len o už nefunkčnú časť vysielača. Pri všetkej úcte, aj sála fungujúceho stredovlnného vysielača už čo-to pamätá a vyzerá dosť zastaralo. Pri prvom pohľade na jej techniku sme ju zaradili niekam do začiatku 90. rokov. Neskôr nám dlhoroční pracovníci potvrdili, že je to skutočne pravda a práve vtedy došlo vo vysielacom stredisku k poslednej veľkej obnove technických zariadení.

Teoreticky by bolo možné zriadiť a prevádzkovať nejakú expozíciu venovanú rádiovému vysielaniu v priestoroch vysielača už teraz. Voľných miestností je tam dosť a nevidíme ani žiadny iný dôvod, prečo by sa to nedalo.

Adrenalínový park

Hoci je areál vysielača oficiálne neprístupný a vchod i hlavnú budovu strážia kamery, nájde sa dosť odvážlivcov, ktorí sa odhodlali vyliezť na vysoké stožiare už nefunkčného krátkovlnného anténneho poľa. Na YouTube nájdeme hneď niekoľko videí z takéhoto výstupu, hoci v podstate ide o nelegálny čin. Možno by preto bolo vhodné umožniť takýmto záujemcov legálny výstup na stožiare. Samozrejme, na ich vlastnú zodpovednosť. Náklady na takúto atrakciu by pritom boli minimálne.

Milovníkom adrenalínu a nevšedných zážitkov by sa dalo vyjsť v ústrety aj ďalšími spôsobmi, ktoré by si však vyžiadali už viac nákladov. Čo tak lanová dráha pre jednotlivcov (tzv. zipline) z vrcholu 170-metrového stožiara? Prípadne vysutá lávka medzi pár stožiarmi? Dnes sú obľúbené turistické chodníky v korunách stromov, ale toto by bol chodník v oblakoch:-)

Reklamná plocha

Ďalšou možnosťou je medzi stožiare umiestniť veľkoplošné reklamné plochy, tzv. bannery. Takéto využitie by sa nám páčilo asi najmenej, ale ak by to pomohlo areál zachrániť a vďaka reklamným príjmom by si „zarobil“ na nejakú údržbu, stálo by to za to.

V každom prípade veríme, že Vysielač Rimavská Sobota sa nejakým spôsobom podarí zachrániť pre ďalšie generácie. Veď ide o stavbu, ktorá má vyše 70-ročnú históriu a bola by veľká škoda, keby všetko skončilo ako železo v zberných surovinách.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár