Gemer-Malohont

Turbookružná križovatka na Sobôtke bude dokončená skôr ako sa plánovalo

RIMAVSKÁ SOBOTA – Dobrá správa pre vodičov. Turbookružná križovatka na Sobôtke pri Rimavskej Sobote bude podľa všetkého dokončená skôr ako bolo pôvodne plánované. Na dnešnom (28. 5.) zasadnutí mestského zastupiteľstva to avizoval primátor Jozef Šimko.

Včera som hovoril s dodávateľom. Potvrdil mi, že do 15. júna by asfaltérske práce mali byť komplet hotové,“ povedal Šimko s tým, že celková stavba by mala byť dokončená do 15. augusta 2024. „To znamená, že tie dopravné obmedzenia, ktoré sme prežívali, by už mali byť za nami,“ dodal primátor.

Zároveň informoval, že cena výstavby križovatky vzrástla z pôvodne predpokladaného 3,9 milióna na 4,8 milióna eur. Dôvodom bol väčší rozsah prác v porovnaní s projektovou dokumentáciou.

Aj pri laickom pohľade na križovatku vidieť, že väčšina prác na telese križovatky a asfaltovom povrchu je hotová. Aktuálne sa cestári sústreďujú hlavne na pravý pruh cesty I/16 smerom do Lučenca.

Aj dopravné obmedzenia sú menšie ako v nedávnej minulosti a napríklad v smere od Tornale pri odbočovaní na Hnúšťu, Tisovec a Brezno už vodiči nemusia čakať pred semaformi. Všetka premávka je v súčasnosti už vedená po novovybudovaných častiach križovatky s novým asfaltovým povrchom.

Výstavba novej okružnej križovatky na Sobôtke sa začala 23. júna 2023, keď bolo stavenisko oficiálne odovzdané dodávateľovi. Prvé týždne sa na ňom však prakticky nič nedialo, práce sa viditeľne rozbehli až začiatkom augusta. Dokončenie bolo pôvodne plánované na september 2024, ale podľa aktuálnych informácií to teda bude o pár týždňov skoršie.

Počas výstavby museli vodiči strpieť viacero dopravných obmedzení, ktorých rozsah sa menil v závislosti od konkrétnych prác. Najhoršia situácia na križovatke bola koncom apríla, keď sa pred ňou tvorili kilometrové kolóny.

Nová turbookružná križovatka s priemerom asi 50 metrov nahradí pôvodnú z 80. rokov 20. storočia, ktorá už svojimi technickými parametrami nezodpovedala intenzite premávky v danom úseku. Výstavbu financuje Slovenská správa ciest za pomoci peňazí z Európskej únie.

Nové informácie k téme aj s vyjadreniami Slovenskej správy ciest nájdete v našom ďalšom článku:

Sobotnik.sk

View Comments

    Recent Posts

    RADNOVCE: Na post starostu kandiduje 6 ľudí, 4 z nich sú nezamestnaní

    K urnám prídu voliť starostu či poslanca aj obyvatelia niektorých obcí Gemera-Malohontu a Novohradu. Celý…

    11 hodín ago

    RIMAVSKÁ SOBOTA: Dokedy bude zúžená cesta pri priemyselnom parku?

    Zúžená cesta by čoskoro mala byť minulosťou, ako potvrdila polícia aj ministerstvo hospodárstva. Stane sa…

    13 hodín ago

    Na hlavnej ceste medzi Tornaľou a R. Sobotou skončilo auto prevrátené na boku

    Jedna osoba utrpela zranenia pri dopravnej nehode, ktorá sa stala vo štvrtok večer na hlavnej…

    1 deň ago

    Pozreli sme sa do veľkej slovenskej bane. Už čoskoro môžete aj vy

    Novou turistickou atrakciou Gemera sa stanú vstupy do bane pri Jelšave. Pôjde o nevšedné dobrodružstvo…

    4 dni ago

    Hollókő je unikátna maďarská dedina so strechami z Poltára

    Klenotom medzi maďarskými dedinami je obec Hollókő. Pre zachovanú ľudovú palócku architektúru je lákadlom pre…

    6 dní ago

    R2 KRIVÁŇ – MÝTNA: Problém so skládkou ani po roku nevyriešili. Môže to ovplyvniť termín dokončenia

    Najzložitejšia slovenská dopravná stavba súčasnosti, rýchlostná cesta R2 Mýtna - Kriváň, napreduje každým dňom Celý článok…

    7 dní ago